4 jaar cel voor doden migrantenjongetje Aylan

De foto van het aangespoelde lichaam van Aylan werd wereldwijd een symbool voor de tragiek van de vluchtelingencrisis.

Aylan Kurdi op het strand van het Turkse Bodrum. Foto AP / DHA

De Turkse rechtbank heeft twee Syriërs veroordeeld tot vier jaar en twee maanden cel voor onder meer het doden van het jongetje Aylan Kurdi. Dat meldt persbureau AP. De foto van het levenloze lichaam van 3-jarige Aylan werd wereldwijd een symbool voor de tragiek van de vluchtelingencrisis.

De Syriërs zijn schuldig bevonden aan mensensmokkel, maar ook aan de dood van Aylan en vier anderen door “opzettelijke nalatigheid”. Onder de overleden migranten zijn ook de broer, Galip (5), en de moeder, Rihan, van Aylan. Zij kwamen vorig jaar om nadat hun boot lek raakte op weg naar het Griekse eiland Kos.

Lees ook het commentaar van hoofdredacteur Peter Vandermeersch over het publiceren van de foto: Het hele verhaal van het vluchtelingendrama in één verschrikkelijke foto

De mensensmokkelaars ontkennen elke verantwoordelijkheid voor de dood van de migranten. In plaats daarvan beschuldigen ze de vader van Aylan, omdat hij de reis georganiseerd zou hebben. De veroordeelden kunnen nog in hoger beroep.

Iconisch

De foto van Aylan op het strand van het Turkse Bodrum had veel impact. Hij werd al snel bestempeld als iconisch, omdat de tragische foto in één beeld het hele verhaal van de vluchtelingencrisis vangt.

Turkije

Maandag begint een top tussen Turkije en de Europese Unie over de migrantencrisis. De snelle veroordeling van de Syriërs zou met deze top te maken kunnen hebben. Turkije kan hiermee laten zien dat het werk maakt van het vervolgen van smokkelaars. Turkije heeft naar eigen zeggen in 2015 meer dan 4.400 smokkelaars opgepakt, schrijft AP.

De EU en Turkije hebben in november afgesproken dat Turkije 3 miljard euro krijgt om de opvang van Syrische vluchtelingen te verbeteren. Het gaat dan vooral om de meer dan tweeënhalf miljoen Syrische vluchtelingen die al jaren in Turkije zijn. Het geld is nog niet overgemaakt.

Dit jaar 418 verdronken

Volgens cijfers van de Internationale Organisatie voor Migratie zijn dit jaar al 418 mensen overleden of vermist op hun reis naar Europa via de Middellandse Zee. Van hen namen 321 migranten de oostelijke route naar Griekenland, en 97 de centrale route naar Italië. In totaal hebben bijna 135.000 mensen dit jaar tot nu toe de oversteek gewaagd. In 2015 waren dat er in dezelfde periode 12.000.

    • Menno Sedee