Stelling van de week: Verdrag Oekraïne goed voor de stad

Wat beweegt de Rotterdammers, wat is het gesprek van de dag? Elke week legt NRC betrokken stadsbewoners een actuele stelling voor. Reacties en nieuwe stellingen zijn welkom via rotterdam@nrc.nl

Op 6 april is het referendum over het associatieverdrag van de Europese Unie met de Oekraïne. Bijna het hele verdrag beslaat regels om de handel tussen dat land en Europa te bevorderen. De stelling van deze week luidt: „Het associatieverdrag met de Oekraïne is goed voor Rotterdam.”

Olga Sagatelova, Russische ijzerhandelaar, woont al 25 jaar in Rotterdam: „Rotterdam heeft niks aan dat verdrag. Oekraïne is corrupt en kan niet op goed niveau zaken doen met de lidstaten van de Europese Unie. Het opleidingsniveau is laag, lager nog dan dat van Bulgaren. Ze komen straks als illegalen naar Europa om hier te werken. Dat hebben de Letten en Litouwers ook gedaan voordat ze legaal aan de slag mochten. Ze pikken de laagste baantjes in, zoals in de schoonmaak.”

Ronald Buijt, gemeenteraadslid Leefbaar Rotterdam: „Wij voeren campagne tegen het associatieverdrag met de Oekraïne. Er gaan al miljarden euro’s belastinggeld vanuit de Europese Unie naar dat land, terwijl het totaal corrupt is. Om Rotterdammers de kans te geven zich uit te spreken in een referendum hebben we meer dan duizend handtekeningen verzameld. Het beste zou zijn om dat te combineren met een referendum over een onderwerp dat Rotterdammers direct aangaat, zoals het asielzoekerscentrum of de gele bollen bij het Centraal Station. Waarschijnlijk is daar te weinig tijd voor.”

Sjaak Poppe, woordvoerder Havenbedrijf Rotterdam: „Een van de doelen is het afbreken van handelsbarrières. Voor de haven zal dat weinig uitmaken. Oekraïne verscheept voor maar 3 miljoen euro per jaar aan agribulk zoals maïs en schroot via Rotterdam. Weinig, vergeleken de totale doorvoer van 466 miljoen euro. Als Oekraïne straks 20 procent meer goederen via onze haven vervoert, dan is dat nog steeds weinig. Het verdrag heeft vooral een politiek doel: neem je ze op in het Europese handelsnetwerk waardoor het land zich kan ontwikkelen, of laat je ze bungelen tussen de EU en Rusland.”

Adriaan Visser, wethouder Haven: „Als handelsnatie en dus als Rotterdam kun je eigenlijk niet anders dan voor dit verdrag zijn. Oekraïne is een land met potentie. Er wonen 45 miljoen inwoners, onder wie mensen die hard werken en hoogopgeleide jongeren. Het land loopt achter op bijvoorbeeld Nederland, maar kan dus nog groeien. Daar kan Rotterdam van profiteren. Ook is het een stap op weg naar verdergaande hervormingen, vrijheid en democratie.”

    • Lucette Mascini