WK-zilver voor Theo Bos op kilometer tijdrit

De renner keerde afgelopen december na een jarenlange afwezigheid terug op de wielerbaan.

Theo Bos keerde afgelopen december terug op de wielerbaan.
Theo Bos keerde afgelopen december terug op de wielerbaan. Foto Bas Czerwinski/ANP

Theo Bos heeft donderdag zilver gewonnen op het onderdeel kilometer tijdrit bij de WK baanwielrennen in Londen. De Nederlander, die na jaren van afwezigheid terugkeerde op de piste, stond tot aan de laatste rit aan de leiding, maar zag de Duitser Joachim Eilers passeren in het klassement.

Bos reed een tijd van 1.00,461 op het niet-olympische onderdeel. Eilers legde de 1.000 meter echter af in 1.00,042 en won daarmee ruim. Het brons was er voor de Fransman Quentin Lafargue die met 1.01.581 een seconde langzamer reed dan Bos.

De Nederlander liet een korte vloek uit zijn mond ontsnappen toen hij zag dat de Duitser er in de laatste rit nog onderdoor kwam, maar is over het geheel blij met zijn zilveren plak, zo liet hij na afloop aan NRC-redacteur Dennis Meinema weten:

“Het is belangrijk om te laten zien dat ik me nog met de wereldtop kan laten meten. Ik had ingezet op een tijd onder de minuut, maar natuurlijk ben ik tevreden dat ik het goede gevoel uit de training tijdens de wedstrijd kon omzetten in een goed resultaat.”

Terugkeer

Bos kondigde afgelopen december aan terug te keren naar de baan, waar hij zijn grootste successen kende. De sprinter werd in 2005 wereldkampioen op de kilometer tijdrit en veroverde bovendien drie mondiale titels en olympisch zilver op het onderdeel sprint.

Bos stapte in 2009 over naar de weg, om daar zijn kans te wagen. Hij kwam onder meer uit voor de Rabobankploeg. Momenteel staat de sprinter onder contract bij het Zuid-Afrikaanse Dimension Data, dat een WorldTour-licentie bezit. Als wegrenner won Bos vooral etappes in meerdaargse koersen.

Teamsprint

Met een goed optreden op de WK baanwielrennen hoopt Bos zich in de kijker te rijden voor de teamsprint, een onderdeel waarop hij zich zou kunnen kwalificeren voor de Olympische Spelen. De concurrentie is echter groot: de Nederlandse mannen Nils van ‘t Hoenderdaal, Jeffrey Hoogland en Matthijs Büchli pakten woensdag zilver op dat onderdeel.

Volgens NRC-redacteur Meinema is de prestatie van Bos “bijzonder, maar niet onverwacht”:

“Bos heeft het voordeel dat hij in zeven jaar op de weg aan zijn inhoud heeft kunnen werken. Hij had zijn race anders ingedeeld dan de meesten en kon juist met die grote motor in de laatste ronden het verschil maken.”

Verdere uitslagen

Kirsten Wild heeft donderdag bij de WK baanwielrennen in Londen het zilver veroverd op het onderdeel scratch. Wild was de titelverdedigster. Ze moest ditmaal de Britse Laura Trott voor zich dulden. Het brons ging naar de Canadese Stephanie Roorda. Het was de derde medaille voor de Nederlandse equipe in Londen. Scratch is, net als de kilometer tijdrit, geen olympisch onderdeel.

Keirin

Elis Ligtlee is in Londen niet in geslaagd de finale te bereiken op het onderdeel keirin. De regerend Europees kampioene werd zesde en laatste in haar halve finale. Ze mocht nog wel terugkeren voor de strijd om de plaatsen zeven tot en met twaalf, finishte als laatste maar werd door een diskwalificatie als elfde gerangschikt.

De wereldtitel ging naar de Duitse Kristina Vogel, de wereldkampioene ook van 2014. Ze hield de Australische titelverdedigster Anna Meares achter zich. Het brons ging naar de Britse Rebecca James.
Ligtlee had al de herkansingen nodig gehad om de eerste ronde te overleven. Laurine van Riessen viel daarin al af. Beide vrouwen komen vrijdag uit op het onderdeel 500 meter tijdrit.

Teamachtervolging

De Britse achtervolgingsploeg bij de WK baanwielrennen in Londen een gevoelige nederlaag geleden. In de strijd om het goud bleek Australië net iets sneller over 4 kilometer dan de Britten met onder anderen Bradley Wiggins en Edward Clancy. De Australiërs lagen lang achter, maar Sam Welsford, Michael Hepburn, Callum en Miles Scotson hadden de langste adem: 3.52,727 tegen 3.53,856. Het brons was voor de Denen, die met een eveneens knappe tijd (3.55,936) de Italianen achter zich hielden. (ANP)