Winst FrieslandCampina stijgt; melkprijs daalt

Vorig jaar april werd na meer dan dertig jaar het melkquotum afgeschaft.

Een medewerker tussen de kazen in de kaasfabriek van FrieslandCampina in Workum. ANP / Koen van Weel

Zuivelgigant FrieslandCampina zag de nettowinst vorig jaar met ruim 13 procent stijgen naar 343 miljoen euro. Dat komt onder andere door een daling van de melkprijs, nadat het melkquotum vorig jaar werd afgeschaft. De melkprijs voor de veehouders bij het concern daalde met 19 procent, naar 34,64 euro per honderd kilo melk.

FrieslandCampina is een grote zuivelcoöperatie, gevormd door melkveehouders in Nederland, België en Duitsland. Het bedrijf ontving in 2015 in totaal ruim 10 miljard kilo melk, een toename van 6,4 procent vergeleken met het jaar daarvoor.

Topman Roelof Joosten spreekt in een persbericht van een exeptioneel jaar. Hij verwijst daarbij naar april 2015, toen in Europa de melkquota werden afgeschaft. Boeren mochten daardoor meer melken dan voorheen, wat de inkoop voor het concern goedkoper maakt. De topman spreekt van een “goede prestatie op een onzekere markt”.

De zuilvelgigant wijt de winststijging verder aan groei in China en Hongkong en de toenemende verkoop van kindervoeding en zuivelingrediënten.

Minder banen

In december leidde de wetswijziging tot zo’n hoge toevoer van melk, dat de zuivelcoöperatie meer binnenkreeg dan het kon verwerken. Het bedrijf beloonde daarom boeren die hun melkproductie niet verder opvoerden of zelfs verminderden. Het melkquotum was in 1984 ingevoerd om overproductie van melk in te dammen.

December werd ook bekend dat de zuivelproducent de komende twee jaar 140 banen schrapt.

    • Liza van Lonkhuyzen