Wie speelt wie in de Nederlandse theaterversie van ‘Borgen’?

Het Noord Nederlands Toneel komt met een theaterbewerking van de succesvolle Deense politieke televisieserie ‘Borgen’. Hier een overzicht van de Deense personages, en de Nederlandse acteurs die de rol gaan vertolken.

Actrice Malou Gorter speelt politica Birgitte Nyborg in de Nederlandse theaterversie van de populaire Deense tv-serie Borgen bij het Noord Nederlands Toneel. Het NNT presenteerde de cast en het concept van de theatervoorstelling in de Deense ambassade. Op de achtergrond Dragan Bakema als Troels Hoxenhaven en Harry Piekema (R) als Svend Age Saltum.
Actrice Malou Gorter speelt politica Birgitte Nyborg in de Nederlandse theaterversie van de populaire Deense tv-serie Borgen bij het Noord Nederlands Toneel. Het NNT presenteerde de cast en het concept van de theatervoorstelling in de Deense ambassade. Op de achtergrond Dragan Bakema als Troels Hoxenhaven en Harry Piekema (R) als Svend Age Saltum. ANP KIPPA SANDER KONING

 • Birgitte Nyborg: Personage

  birgitte

  Politica van kleine D66-achtige partij die plotsklaps premier wordt. Moet laveren tussen idealen, gezinsleven en machtspolitiek.

 • Malou Gorter: Acteur

  malou

  De prima donna van het NNT. Een transparante actrice, veelzijdig en toch in elke rol zichzelf: krachtig, humoristisch, licht chaotisch en nuchter. Price noemt haar de gedroomde Birgitte, “omdat ze de wil heeft”.

 • Katrine Fønsmark: Personage

  katrine

  Presentatrice van nieuwsshow op TV1. Samen met Kasper Juul verbeeldt zij de hechte band tussen politiek en pers.

 • Anna Drijver: Acteur

  anna

  Drijver deed Mafaalani denken aan Katrine – dezelfde intelligentie en ambitie. Voor haar roman Ei deed ze research bij de Volkskrant. Zij herkent zich in Katrine: “Het gaat vaker over haar uiterlijk dan over de inhoud.”

 • Kasper Juul: Personage

  kasper

  Spindoctor Juul is een donjuan die zijn knipperlichtrelatie met journaliste Katrine soms professioneel inzet. De gehavende Juul fabuleert zich een beter leven, na een traumatische jeugd.

 • Peter Vandemeulebroecke: Acteur

  peter

  Vlaams acteur, die bij NNT Don Juan speelde, heeft de charme en het gevaar van de gehaaide spindoctor. Als Hamlet toonde hij bij NNT overtuigend geestelijke nood en identiteitstwijfel.

 • Philip Christensen: Personage

  philip

  De echtgenote van Birgitte schuift zijn werk opzij om haar ruimte te geven. Verbeeldt botsing tussen werk en privé en omgedraaide man-vrouwverhouding.

 • Bram Coopmans: Acteur

  bram

  Coopmans is geregeld gastacteur bij het NNT. Een subtiele, gelaagde speler met uitgesproken, onovertroffen mimiek. Een krachtige verschijning met altijd een zweempje tragiek.

 • Bent Serjo: Personage

  bent

  Birgittes geweten. Verbeeldt haar verraad aan hun idealen; zij moet compromissen sluiten. Vadermoordthema: ze overstijgt haar leermeester en neemt afstand.

 • Wim van der Grijn: Acteur

  wim

  Nestor van het Nederlands toneel. Hij speelde in ruim veertig films en had even zo veel mooie toneelrollen, onder andere bij Toneelgroep Centrum, en Art en Pro.

 • Svend Åge Saltum: Personage

  svend

  De Deense Wilders, maar dan charmanter. Populistische paria die toch niet genegeerd kan worden.

 • Harry Piekema: Acteur

  harry

  Briljante castinggedachte: Piekema kwam als supermarktmanager jarenlang in miljoenen huiskamers op tv. Hij is de man die je vertrouwt, de goeiige buurman, en in die zin de perfecte populist.

 • Hanne Holm: Personage

  hanne

  Oudere linkse journaliste, geweten van Katrine. Verbeeldt klassieke journalistieke waarden: kritisch, moralistisch, alcoholistisch.

 • Renée Soutendijk: Acteur

  renee

  Grande dame van de Nederlandse film is mentor van Katrine. Soutendijk speelde in haar bijna veertig jaar omvattende carrière in een groot aantal Nederlandse, Duitse en Amerikaanse films, televisiefilms en -series.

 • Troels Höxenhaven: Personage

  troels

  Arrogante socialistenleider, tegenstrever van Birgitte, wordt tragisch als voorganger Michael Laugesen zijn geheim onthult.

 • Dragan Bakema: Acteur

  dragan

  In uiterlijk en energie tegenovergesteld aan Lars Brygmann – Höxenhaven in de serie. Bakema belichaamt meer zijn dark side. Er gaat een grote dreiging van hem uit.

 • Michael Laugesen: Personage

  michael

  Schurk, leider van de Arbeiderspartij, komt ten val na vuil spel en wordt hoofdredacteur van boulevardblad Ekspres, waar hij er lustig op los chanteert en manipuleert.

 • Bram van der Heijden: Acteur

  bram

  Opvallende castingkeuze om de innemende Van der Heijden – knap, grote ogen, blozende wangen – te kiezen als schurk Laugesen. Maar het zou zomaar kunnen dat een beetje extra charme Laugesen nog gevaarlijker maakt.

 • Torben Friis: Personage

  torben

  Sociaal gemankeerde nieuwschef van TV1, verbeeldt botsing kijkcijfers en journalistieke waarden.

 • Jochem Stavenuiter: Acteur

  jochem

  Stavenuiter is als lid van gezelschap Bambie vooral bekend als mimespeler. Het is spannend wat zijn uitgesproken fysieke spel zal toevoegen aan de tragiek van Friis.