Vrouwen stenigen mag, zei de imam

Een Deens televisieprogramma legde met een verborgen camera extreme uitspraken van een imam vast. Sindsdien gaat het nergens anders meer over.

Imam Ismail van de Grimhøjmoskee in Aarhus bepleit onder meer dat overspel wordt bestraft met steniging.
Imam Ismail van de Grimhøjmoskee in Aarhus bepleit onder meer dat overspel wordt bestraft met steniging. Foto Jan Grarup/Hollandse Hoogte

Als het aan imam Abu Bilal Ismail ligt heeft een tamelijk groot deel van de wereldbevolking geen recht op leven. Vrouwen die vreemdgaan moeten worden gestenigd vindt hij, mannen die hetzelfde doen ook én alle afvalligen en ongelovigen moeten worden gedood. Maar stel dat een vrouw maagd is en aan overspel doet, wat is dan haar straf? Ismail vraagt het de moskeebezoekers, die dag bestaande uit vrouwen en kinderen. „De zweep”, riep de menigte in koor.

De imam in kwestie predikt dit in het leslokaal van een moskee, niet in bezet IS-gebied – dit is geen Mosul of Raqqa – maar in Aarhus, een stad aan de oostkust van Jutland in Denemarken. Had hij geweten dat er verborgen camera’s van de Deense zender TV2 in de Grimhøjmoskee hingen tijdens de les, had hij zijn woorden misschien anders gekozen. Misschien ook niet.

Grimhøj is al een van de meeste controversiële moskeeën in Europa en ze doen daar niet heel geheimzinnig over. Het is het enige islamitische gebedshuis waarvan bekend is dat ze een Islamistische Staat geen gek idee vinden. Oussam El-Saadi, de voorzitter van het moskeebestuur, heeft herhaaldelijk zijn geloof in IS beleden. Zo’n twintig van de honderd Deense jongeren die naar Syrië en Irak vertrokken om voor de terreurgroep te strijden, bezochten deze moskee.

Het gaat nergens anders meer over

Deze week werd de imam op de Deense televisie ontmaskerd in de documentaireserie ‘Mosques behind the Veil’. Sindsdien gaat het nergens ander meer over op het nieuws, zegt Garbi Schmidt, hoogleraar interculturele studies aan de Universiteit van Roskilde, per telefoon. „De afgelopen jaren worden er in Denemarken al felle discussies gevoerd over de multiculturele samenleving. De beelden van de imam hebben die discussie aangewakkerd, want niet eerder is er zoiets heftigs gezegd door een imam.” Het beschadigt het beeld van vluchtelingen ook, zegt ze.

En die van moslims, zei Sheik Abdel al-Muhliman, de grootmoefti uit Kopenhagen, in een reactie op de uitspraken van Abu Bilal Ismail. „Volgens de voorschriften in de Koran moet hij nu gestraft worden door honderd klappen te krijgen van een stalen kabel met rubber eromheen.”

De politie is een onderzoek gestart naar de moskee. Er gaan in Denemarken stemmen op om de moskee te sluiten. Iets dat eerder is besproken in de politiek, maar zonder dat daar gevolg aan is gegeven. Ook omdat de vrijheid van meningsuiting dan in het geding zou komen.

Maar wat als iemand oproept tot geweld? El-Saadi, de moskeevoorzitter uit Aarhus interpreteert de uitspraken anders: „We geloven in de islam zoals die is. Maar zoals de imam zegt, we wonen ook in Denemarken, waar vrijheid is en waar we de Deense wetten volgen. Dus stenigen en met de zweep slaan mag hier niet.”

Of het sluiten van de moskee het probleem oplost, betwijfelt Jakob Sheikh, journalist en radicaliseringsexpert van de Deense krant Politiken. Hij schreef dinsdag dat de anti-extremismestrategie van de huidige centrum-rechtse regering moskeeën en imams op afstand houdt. Uit onderzoek blijkt juist dat meer samenwerking met moslimgroepen ervoor zorgt dat de overheid beter is geïnformeerd over extremisme. Een fout die de voormalige Franse president Sarkozy ook maakte in 2005 toen hij expliciet zei de banlieus te gaan opschonen, schreef Sheikh. De lokale gemeenschap was minder bereid de overheid te helpen aan informatie.