‘Vang homo’s niet apart op in asielcentra’, zegt burgemeester Aboutaleb

De Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb (PvdA), is tegen een aparte opvang van homoseksuele asielzoekers. Dat zegt hij in het tv-programma College Tour, dat vrijdag wordt uitgezonden. De NOS heeft woensdag een kort fragment daarvan op de website gezet.

Aboutaleb keert zich daarmee tegen zijn eigen partij, die dinsdag voor een motie stemde om homoseksuelen, christenen en andere kwetsbare asielzoekers, aparte opvang te geven als blijkt dat hun veiligheid in de gewone opvang niet gegarandeerd is.

„Niet doen. Ik vind het een heel slecht signaal, omdat je op die manier homo’s vanaf dag één gaat isoleren”, laat Aboutaleb in het programma weten. Volgens de burgemeester moet de Tweede Kamer het besluit heroverwegen. „Je moet je bewust zijn van de keuze van het land waar je asiel aanvraagt. Dit is de norm, dat moet je goed inprenten.”

De VVD liet dinsdag al weten principieel tegen aparte opvang te zijn en vindt dat de overheid normen moet stellen aan de mensen die hier het land binnenkomen. „Mensen met een andere seksuele geaardheid apart opvangen, dat kan niet”, zei asielwoordvoerder Malik Azmani (VVD).

VVD-fractieleider Zijlstra sprak dinsdag van een „belachelijke motie”.