Tweede Kamer wil “snel” vluchtelingen uit Turkije halen

De PvdA zwakte in de loop van donderdag een eerder gedane oproep af dat Europese landen “minimaal vierhonderd vluchtelingen per dag” moeten opnemen.

Vluchtelingen en miganten arriveren per boot op het Griekse eiland Lesbos. Ze zijn afkomstig uit Turkije. Foto Aris Messins/AFP

Er moeten snel vluchtelingen vanuit Turkije naar Europa gehaald worden. Dat wil een meerderheid van de Tweede Kamer. Linkse partijen, op initiatief van regeringspartij PvdA, riepen premier Mark Rutte donderdag op om zich hier sterk voor te maken op de Europese top met Turkije, komende maandag.

Donderdagochtend zei PvdA-leider Diederik Samsom in de Volkskrant nog dat welwillende Europese landen op deze manier “minimaal vierhonderd vluchtelingen per dag” moeten opnemen. De PvdA zwakte haar oproep in de loop van de dag af. In de motie stond geen concreet aantal genoemd. Ook geeft de motie geen duidelijkheid over de snelheid waarmee de vluchtelingen hierheen gehaald moeten worden.

Coalitiepartner VVD wil pas vluchtelingen rechtstreeks uit Turkije halen nadat dit land de illegale bootmigratie naar beneden heeft gebracht. Tot nu toe slagen de Turken daar niet in. Tweede Kamerlid Malik Azmani (VVD) zei donderdag: “Je moet bereid zijn hard te zijn als je tegenstander in de onderhandelingen dat ook is.” Hij vindt het PvdA-voorstel niet verstandig. “Je moet Turkije geen extra wortel geven, maar juist de stok laten zien.”

Dijkhoff: luchtbrug onverstandig

Ook verantwoordelijk staatssecretaris Klaas Dijkhoff (Veiligheid en Justitie, VVD) vindt het onverstandig om Turkije nu al extra tegemoet te komen met zo’n “luchtbrug”. “Dan haal je gewoon mensen hierheen, zonder te weten of dat bijdraagt aan een oplossing.” Hij noemt dat “een wat voorbarige eenzijdige handeling”.De PvdA-motie werd donderdag gesteund door SP, D66, ChristenUnie, GroenLinks en een aantal kleine partijen.

Ook premier Mark Rutte (VVD) noemt het plan “voorbarig”, omdat de onderhandelingen met Turkije nog bezig zijn en maandag worden voortgezet. In EenVandaag zegt hij donderdag: “Ik denk dat de Turken het ook niet zouden begrijpen als we midden in die gesprekken zeggen: we gaan een eerste stap zetten.”

    • Christiaan Pelgrim