Tusk waarschuwt economische migranten

Tijdens een bezoek aan Athene benadrukt Tusk dat Griekenland onderdeel blijft van het Schengenverdrag.

De voorzitter van de Europese Raad, Donald Tusk tijdens zijn bezoek aan de Griekse premier Alexis Tsipras Foto Thanassis Stavrakis/ AP

De voorzitter van de Europese Raad, Donald Tusk, doet een beroep op economische migranten om niet naar Europa af te reizen. Ze moeten niet denken dat ze vrijelijk door het continent kunnen reizen, zo liet hij volgens AFP weten tijdens een bijeenkomst in Athene met de Griekse premier Alexis Tsipras.

Geen enkel Europees land zal een doorgangsland zijn voor mensen die geen recht op bescherming hebben, zo benadrukt Tusk.

“Kom niet naar Europa. Geloof niet wat de mensensmokkelaars zeggen.”

Lijst veilige landen

Met deze uitspraak doelt Tusk vooral op migranten uit de lijst van veilige landen die niet vallen onder het VN-Vluchtelingenverdag. Hierop staan vooral landen uit de Balkan. Daarnaast zijn er ook nog vele migranten uit Noord-Afrikaanse landen zoals Marokko, Algerije en Tunesië die weinig kans maken op asiel in de EU.

Turkije heeft ondertussen al aangekondigd om achthonderd van deze migranten terug te nemen uit Griekenland. Het is een belangrijke stap voor de deal die de EU met Turkije heeft gesloten om rechtstreeks vluchtelingen op te nemen uit het land. Een groot probleem blijven de vele migranten uit landen als Afghanistan en Pakistan die niet door Macedonië worden doorgelaten- het land laat mondjesmaat alleen Syriërs en Irakezen door- en opgesloten zitten in Griekenland.

‘Griekenland niet uit Schengenzone’

De ‘president’ van Europa is deze week op bezoek bij verschillende Europese leiders om te praten over een gemeenschappelijke oplossing van de vluchtelingencrisis. Tijdens een bezoek aan een vluchtelingenkamp in Slovenië liet Tusk weten dat het Verdrag van Schengen “voorlopig” blijft opgeschort, daarmee verwoordt hij het al bekend gemaakte voorstel van Eurocommissaris Dimitris Avramopoulos (Migratie en Binnenlandse Zaken).

In Athene benadrukte Tusk dat de EU Griekenland niet in de steek zou laten. Griekenland uit de Schengenzone zetten, waar een aantal landen op hadden aangedrongen, is volgens Tusk ook geen optie. “Griekenland zal deel blijven uitmaken van Schengen, de eurozone en de EU.”

    • Huib de Zeeuw