Tiësto ontvangt prijs Edison voor gehele oeuvre

Hij is de eerste dance-artiest die de prijs ontvangt. Volgens de jury zoekt hij “de grenzen van het muzikale spectrum op”.

Tiësto op archiefbeeld. Foto Paul Bergen / ANP

Tijs Verwest, beter bekend als dj Tiësto, krijgt een Edison Pop Oeuvreprijs. Dat heeft de Edison Stichting donderdag bekendgemaakt. Het is voor het eerst dat iemand uit de dancemuziek deze ereprijs krijgt uitgereikt.

Volgens de jury krijgt Tiësto de prijs voor zijn muzikale prestaties, maar ook vanwege zijn pioniersrol in de Nederlandse dj-wereld:

“Hij is bepalend geweest voor de positionering van de dj in de muziekindustrie. Zijn carrière heeft de status van de dj wereldwijd voorgoed veranderd. Niet eerder kreeg een dj zo’n popsterrenstatus. Niet alleen zijn muziek, maar ook het feit dat hij als eerste Nederlandse dj werd uitgeroepen tot populairste van de wereld - drie keer op rij - heeft daar aan bijgedragen.”

De prijs wordt donderdagavond uitgereikt tijdens een uitzending van RTL Late Night. Op 21 maart worden de overige Edison Pop-prijzen uitgereikt. De laatste winnaar van de Edison Pop Oeuvreprijs was BLØF in 2014. Ook Doe Maar (2012) en Marco Borsato (2011) vielen eerder dezelfde eer ten deel.

Tiësto kreeg al eens een prijs voor zijn oeuvre. In 2007 onderscheidde Stichting Buma Cultuur hem met een Gouden Harp.

    • Joram Bolle