Techbedrijven VS steunen Apple in zaak toegang data

Bedrijven als Google en Microsoft zijn het met Apple eens dat het geen toegang hoeft te geven tot versleutelde data.

Bij een Applestore in New York ondersteunden mensen Apples weigering om een ‘achterdeur’ in de iPhone van een verdachte te bouwen, zoals de FBI wil. Foto: Bryan Thomas / Getty Images

Google, Facebook, Microsoft, Twitter, LinkedIn en enkele andere internet- en technologiebedrijven scharen zich donderdag in een officieel document achter Apple. Dat bedrijf is in een strijd verwikkeld met de Amerikaanse overheid over het krijgen van toegang tot versleutelde iPhone-data van verdachten. De bedrijven vragen de rechtbank Apple te steunen, zo meldt Reuters.

De steunbetuiging is opvallend, aangezien veel van de ondertekenaars directe concurrenten zijn van Apple. De angst dat hiermee een precedent wordt geschapen is echter groter: als de overheid toegang krijgt tot gegevens van Apple zullen de andere technologiebedrijven vroeg of laat ook aan de beurt zijn, zo wordt geredeneerd.

De zaak leidde in de VS tot een publiek debat over privacy versus veiligheid. Oprichter en CEO van Facebook, Mark Zuckerberg, liet vorige week al weten achter Apple te staan:

“Ik denk niet dat achterdeurtjes in versleutelde apparaten bijdragen aan een veiliger wereld. We steunen Apple en Tim Cooks standpunt.”

Conflict om toegang tot iPhone

Het conflict tussen Apple en de Amerikaanse overheid kwam vorige maand in de openbaarheid. De FBI, de federale Amerikaanse politie, wil toegang tot de iPhone van een van de daders van de aanslag in San Bernardino, waarbij veertien mensen om het leven kwamen. Ook wil de FBI toegang tot de iPhone van een drugsdealer uit Brooklyn.

Apple weigert een versie van het besturingssysteem te bouwen die het slot onklaar maakt. De software zou in verkeerde handen kunnen vallen en daarmee de veiligheid van honderden miljoenen iPhone-gebruikers schaden.

Een federale rechter in New York besloot afgelopen maandag dat Apple de FBI geen toegang hoeft te geven tot de telefoon van de drugsdealer.

    • Etienne Verschuren