‘Syrië en Rusland beschieten bewust ziekenhuizen’

Amnesty International heeft bewijs verzameld over zes aanvallen die gericht waren op medische faciliteiten.

Een Syrische jongen met een gebroken been nadat hij getroffen is bij een raketaanval op een medische faciliteit in het Noord-Syrische stadje Azaz Foto Reuters

Syrië en Rusland hebben in de afgelopen drie maanden bewust ziekenhuizen en andere medische faciliteiten gebombardeerd. Dat beweert Amnesty International. Volgens de mensenrechtenorganisatie willen ze met die oorlogsstrategie de weg vrijmaken voor grondtroepen om het gebied ten noorden van Aleppo in te nemen.

Ook tijdens het staak-het-vuren dat afgelopen zaterdagnacht inging zouden Syrië en haar bondgenoten nog gericht medische doelen onder vuur hebben genomen.

‘Duidelijke strategie om medische faciliteiten te treffen’

Amnesty heeft bewijs verzameld dat in de afgelopen twaalf weken zeker zes aanvallen in de provincie Aleppo gericht zijn uitgevoerd op medische faciliteiten. Daarbij zouden zeker drie burgers en één hulpverlener zijn gedood. Ook raakten er vierenveertig mensen gewond. Hulpverleners uit Anadan en Hreitan, twee dorpen ten noordwesten van Aleppo, hebben aan onderzoekers van Amnesty laten weten dat de strategie van het Syrische regime is om alle dorpelingen te laten vluchten door ziekenhuizen en alle andere infrastructuur te vernietigen.

Volgens Tirana Hassan, directeur crisisbeheersing bij Amnesty International, lijkt er sprake te zijn van een patroon van aanvallen.

“De laatste reeks van bombardementen op medische voorzieningen ten noorden van Aleppo lijkt deel van een patroon van aanvallen op ziekenhuizen. Door deze strategie zijn talloze medische voorzieningen verwoest en honderden artsen en verpleegkundigen gedood sinds het begin van het conflict.”

Amnesty

Russische bombardementen treffen vooral burgers

Volgens het Syrisch Netwerk voor Mensenrechten zouden Rusland en Syrië zeker 27 ziekenhuizen hebben aangevallen sinds september 2015. De Syrische Amerikaanse Medische Sociteit (SAMS) spreekt van 13 aanvallen op medische faciliteiten in de omgeving van Aleppo sinds december 2015. Ook zouden er op 15 februari raketten zijn afgevuurd op een veldziekenhuis.

Artsen voor Mensenrechten (PHR) melden dat er sinds het begin van de oorlog in Syrië zeker 346 aanvallen zijn uitgevoerd op ziekenhuizen, daarbij zouden 705 hulpverleners zijn gedood. Vooral het Syrische regime en haar bondgenoten zijn verantwoordelijk voor dit geweld.

Uit een eerder rapport van Amnesty blijkt dat de Russische bombardementen vooral burgerdoelen treffen. Dit komt ook naar voren in de reportage van Al-Jazeera journalist Nagieb Khaja. Als een van de weinige journalisten bezocht hij de getroffen Noord-Syrische steden Idlib en Aleppo en stelde vast dat de talloze bombardementen niet gericht zijn op militaire doelen, maar op wijken waar alleen burgers wonen.

Rusland heeft altijd ontkend dat het aanvallen uitvoert op ziekenhuizen, andere medische faciliteiten en burgerdoelen in Syrië.

    • Huib de Zeeuw