SNS keert 100 miljoen euro uit aan de Staat

SNS Bank heeft met 348 miljoen euro in 2015 een flink hogere nettowinst geboekt dan het jaar ervoor. Daarom heeft de bank besloten ook weer dividend uit te keren. Er wordt in totaal 100 miljoen euro overgemaakt naar de stichting die de staatsbelangen van financiële ondernemingen beheert, staat in de presentatie van de jaarcijfers die SNS donderdag bekendmaakte.

De hogere winst heeft onder andere te maken met lagere kosten voor de bank. De totale lasten namen in 2015 met bijna 200 miljoen euro af naar 649 miljoen. Wel had de bank door de lage Europese rente te maken met minder inkomsten uit rente en beleggingen met vaste rentes.

Het positieve resultaat schrijft de bank ook toe aan de aantrekkende huizenmarkt, al denkt SNS dat de lage hypotheekrente voor concurrentie kan zorgen met verzekeraars, waardoor de cijfers in 2016 minder worden. De omzet van SNS was 1,126 miljard euro, 27 miljoen meer dan in 2014.

SNS werd in 2013 door de Nederlandse Staat genationaliseerd. De kosten daarvan waren 3,7 miljard euro. In 2015 werd verzekeraar SNS Reaal verkocht aan het Chinese Anbang. Wanneer een volgende stap naar zelfstandigheid genomen wordt, is nog niet bekend. Een advies van de stichting die de aandelen beheert is niet voor medio 2016 te verwachten.

Doordat Anbang bij de overname van Reaal (nu Vivat) ook een lening aan SNS van 250 miljoen euro heeft afgelost, zijn de kapitaalbuffers van SNS versterkt. (NRC)