SNS betaalt staat 100 miljoen euro na goed jaar

Er werd 348 miljoen euro winst gemaakt. Met de nationalisatie van SNS in 2013 was 3,7 miljard euro gemoeid.

Foto Lex van Lieshout /ANP

SNS Bank heeft met 348 miljoen euro in 2015 een flink hogere nettowinst geboekt dan het jaar ervoor. Daarom heeft de bank besloten ook weer dividend uit te keren. Er wordt in totaal 100 miljoen euro overgemaakt naar de stichting die de staatsbelangen van financiële ondernemingen beheert, staat in de presentatie van de jaarcijfers die SNS donderdag bekendmaakte (pdf).

De hogere winst heeft onder andere te maken met lagere kosten voor de bank. De totale lasten namen in 2015 met bijna 200 miljoen euro af naar 649 miljoen. Wel had de bank door de lage rentestanden te maken met minder inkomsten uit rente en beleggingen met vaste rentes.

Het positieve resultaat schrijft de bank ook toe aan de aantrekkende huizenmarkt, al denkt SNS dat de lage hypotheekrente voor concurrentie kan zorgen met verzekeraars en pensioenfondsen die zich ook op de hypotheekmarkt begeven. Daardoor zouden de cijfers in 2016 minder kunnen worden. De omzet van SNS was 1,126 miljard euro, 27 miljoen meer dan in 2014.

SNS werd in 2013 door de Nederlandse Staat genationaliseerd. De kosten daarvan waren 3,7 miljard euro. In 2015 werd Reaal NV, het moederbedrijf van onder andere verzekeringsmerken Reaal en Zwitserleven, verkocht aan het Chinese Anbang Insurance Group. Dat was een eerste stap op weg naar privatisering. Wanneer een volgende stap naar zelfstandigheid genomen wordt, is nog niet bekend. Een advies van de stichting die de aandelen beheert is niet voor medio 2016 te verwachten.

Door een afgeloste interne lening van 250 miljoen euro aan het voormalige Reaal - het huidige Vivat - heeft SNS nu ook betere kapitaalbuffers, waardoor aan internationale eisen op dat gebied is voldaan. In 2015 steeg het aantal klanten van SNS naar boven de drie miljoen.

    • Joram Bolle