Schijf met gegevens 781 patiënten gestolen van ziekenhuis

Een onderzoeker van het Antoni van Leeuwenhoek-ziekenhuis nam tegen de regels in een harde schijf mee, die uit een auto werd ontvreemd.

Het Antoni van Leeuwenhoek-ziekenhuis in Amsterdam.
Het Antoni van Leeuwenhoek-ziekenhuis in Amsterdam. Foto Koen Suyk / ANP

Een externe harde schijf met gegevens van ongeveer 800 patiënten is in december gestolen uit een auto van een onderzoeker van het Amsterdamse Antoni van Leeuwenhoek-ziekenhuis. Dat heeft heeft het ziekenhuis, gespecialiseerd in de behandeling van kanker, donderdag op zijn website laten weten.

De schijf was niet beveiligd. Daarom had de onderzoeker de schijf niet uit het ziekenhuis mee mogen nemen. Alleen als het noodzakelijk is en de schijf op de juiste manier is beveiligd, mag een onderzoeker dat doen. Het ziekenhuis zegt het incident “ten zeerste te betreuren”. Nog altijd is de schijf niet teruggevonden en het ziekenhuis vermoedt dat dit ook niet meer zal gebeuren.

Pas recent is bij het ziekenhuis bekend geworden dat de schijf is gestolen. De schijf was niet herkenbaar van het Antoni van Leeuwenhoek-ziekenhuis. Daarom denkt het ziekenhuis dat de diefstal niet gericht was op de schijf. Het is volgens een woordvoerder onwaarschijnlijk dat de dief überhaupt weet dat hij deze schijf in handen heeft.

Contract

Het ziekenhuis heeft melding gemaakt van de diefstal bij de politie, de Autoriteit Persoonsgegevens en de Inspectie voor de Gezondheidszorg. Tegen de onderzoeker zijn “passende maatregelen” genomen. Volgens een woordvoerder van het ziekenhuis wordt het aflopende contract van de onderzoeker niet verlengd als gevolg van de diefstal.

Er staan in totaal van 781 patiënten gegevens op de harde schijf. 199 van hen leven nog. Zij zijn donderdag door het ziekenhuis geïnformeerd. De gegevens werden verzameld in het kader van wetenschappelijk onderzoek. Er staan gecodeerde gegevens in over de behandeling van patiënten, maar ook persoonlijke gegevens zoals “naam, geboortedatum, het type tumor en de voortgang van de experimentele behandeling”, schrijft het ziekenhuis in een verklaring.

Toch is er volgens het ziekenhuis geen schade geweest voor het wetenschappelijke onderzoek en is er geen invloed geweest op de behandeling van de patiënten.