Ruben Valk: parttime doelman en de bijna-held van VVSB

Een speler is zijn schoenen vergeten, de keeper rookt een sigaret, dat was het dan voor stuntploeg VVSB. FC Utrecht naar de finale, niet de amateurs.

De spelers van VVSB bedanken de ruim 2.000 meegereisde supporters. Rechts doelman Ruben Valk, hij was lange tijd een te groot obstakel voor FC Utrecht. Foto Anp Pro shots

VVSB-doelman Ruben Valk staat anderhalf uur voor de aftrap te roken bij de spelerstunnel in de Galgenwaard. Beetje uit zicht, verscholen in een hoek, in zijn trainingspak. Spanning? Hij schudt zijn hoofd. Daar heeft hij geen last van. Gewoon even een sigaret. „Zomaar. Dat doe ik eigenlijk nooit.” Hij blaast een rookwalm uit. „We gaan genieten tot de max.”

De stuntploeg uit Noordwijkerhout is kort daarvoor gearriveerd bij het stadion van FC Utrecht, na een pasta in een nabijgelegen restaurant te hebben verorberd. Valk kijkt op naar de tribunes, waar de VVSB-fans binnendruppelen. „Mooi dit.”

Verderop lopen zijn teamgenoten op het veld, beetje snuffelen aan de ambiance, het gras aanvoelen. Met grote ogen staan de amateurs – uitkomend in de topklasse zondag, ze trainen drie keer per week – om zich heen te kijken. Dit is het dan, waarschijnlijk het hoogtepunt van hun carrière. Mooier wordt het niet, toch? Valk, lachje: „Wie weet”.

Valk (22) is normaal de reservedoelman, als wisselgeld mag hij van de coach de wedstrijden in het bekertoernooi spelen. Zo was hij erbij tegen FC Den Bosch, toen een 2-0 achterstand in 297 seconden werd omgebogen in een 2-3 zege. Hij speelde in de jeugd bij Sparta, maar brak nooit door in het profvoetbal. Dan gooit hij zijn sigaret weg en gaat richting kleedkamer.

De fans zwaaiden VVSB dinsdagavond in groten getale uit in Noordwijkerfout. We maakten er deze fotoserie.

Daar is inmiddels lichte paniek. Rechterverdediger Peet van der Slot is zijn voetbalschoenen vergeten. Korte reconstructie: na de laatste training dinsdag liet hij zijn voetbaltas in de spelersbus staan – bewust, met het oog op het duel van woensdag. „Dus ik dacht: ik stap weer in die bus, die tas staat er nog.” Maar: de bagageruimte was leeg geruimd bij het hotel in Noordwijk, zonder dat de verdediger het wist.

Eenmaal bij het stadion komt hij erachter: geen voetbaltas. Een motoragent uit Noordwijk biedt hulp, die rijdt de schoenen – maat 45 – naar Utrecht, een kwartier voor de aftrap worden ze afgeleverd. Het is dan al niet meer nodig. Van der Slot speelt in de knalgele reserveschoenen van ploeggenoot Giovialli Serbony. „Die zaten zo lekker dat ik die heb aangehouden.” Van andere teamgenoten leent hij scheenbeschermers en een thermoshirt.

Bekerbeul uit de Bollenstreek

Het jongensboek van Voetbalvereniging Sint Bavo, kortweg VVSB, is na woensdag over. FC Utrecht versloeg de ‘bekerbeul uit de Bollenstreek’ – zo staan ze omschreven in het programmaboekje – met 3-0 in de halve finale. In de eindstrijd in de Kuip wacht op 24 april Feyenoord of AZ, die donderdag de andere halve finale spelen.

Bekervoetbal op zijn mooist in Utrecht, voor het eerst in bijna drie jaar weer een vol Galgenwaard met 23.750 toeschouwers. Een paars-gele VVSB-zee in de hoek van het stadion. „We gaan Europa in”, zingen ze hoopvol tot in de tweede helft.

Natuurlijk, de belegering door FC Utrecht – liefst tien opgelegde kansen in de eerste helft. Maar doelman Valk, wie kende hem tot woensdag, beleeft lange tijd een wonderavond. Keer op keer steekt hij een hand of een voet voor de bal, en anders stompt hij hem wel weg. Of hij grijpt hem triomfantelijk vast met zijn grote handen. De thuisploeg raakt lichtelijk van slag. „Utrecht wakker worden!”, schreeuwt de aanhang. Een fel fluitconcert klinkt na de eerste helft.

De storm van FC Utrecht is te sterk, het capitulatiemoment voel je naderen. 73ste minuut: afstandsschot Utrecht-verdediger Mark van der Maarel, ongelukkig aangetikt door VVSB’er Van der Slot, met zijn geleende schoenen: 1-0. Valk kansloos. Hij zakt op zijn knieën en kijkt secondenlang voor zich uit. FC Utrecht loopt nog uit naar 3-0, waarbij Valk bij de tweede goal niet vrijuit gaat. De bijna held, die zich na ruim zeventig minuten moet overgeven. „Spelers van Utrecht vroegen zich af of ik een magneet in mijn handschoenen had.”

Hij is sportdocent, donderdagochtend 8.00 uur gaf hij weer les op een basisschool in Den Haag. De voetbalwereld weet nu wat hij kan, wie weet komt er interesse van profclubs. Zou hij dat willen, een overstap naar de profs? „Ik weet het niet, ik laat het allemaal op mij afkomen.”

Komende zondag, gewoon weer een competitieduel, tegen UNA, voor een paar honderd toeschouwers. Terug in de anonimiteit, met Valk als reservekeeper.

Fans van VVSB zitten in de eigen kantine in Noordwijkerhout de wedstrijd te kijken. Foto Robin van Lonkhuijsen/ANP

 

    • Steven Verseput