PvdA pleit voor ‘luchtbrug’ tussen Europa en Turkije

Linkse Kamermeerderheid wil snel beginnen met het rechtstreeks overnemen van vluchtelingen uit Turkije.

De 'luchtbrug' moet een einde maken aan de gevaarlijke oversteek van vluchtelingen over de Middellandse Zee. Foto AFP / Aris Messinis

Premier Rutte moet maandag op de Europese Top bepleiten dat Europese landen alvast honderden vluchtelingen per dag uit Turkije overnemen via een ‘luchtbrug’. Dat zei PvdA-leider Diederik Samsom donderdagochtend in de Volkskrant. Er is nu een linkse Kamermeerderheid die snel wil beginnen met het rechtstreeks overnemen van vluchtelingen. Onder meer SP, D66, ChristenUnie en GroenLinks willen dit. Coalitiepartner VVD niet.

Tijdens een debat over de migratiecrisis werden donderdag grote verschillen duidelijk tussen de coalitiepartijen VVD en PvdA. Volgens PvdA-Kamerlid Attje Kuiken heeft Turkije deze week al goede wil getoond door migranten terug te nemen uit Griekenland die geen kans maken op asiel. Nu is het tijd dat Europa goede wil toont, zei Kuiken. “Laten we de impasse doorbreken.”

VVD-Kamerlid Malik Azmani zei kort daarna met stemverheffing dat zo’n aanpak voor hem te “soft” is. Hij heeft er geen vertrouwen in dat Turkije beter zijn best gaat doen met het tegenhouden van illegale migranten. “Je moet bereid zijn hard te zijn als je tegenstander ook hard is.”

Staatssecretaris Klaas Dijkhoff (VVD) betwijfelt het nut van het PvdA-plan, zei hij tijdens het debat. “Dan haal je gewoon mensen hierheen, zonder te weten of dat bijdraagt aan een oplossing.” Hij noemt dat “een wat voorbarige eenzijdige handeling”. Het kabinetsstandpunt is dat Europa pas rechtstreeks vluchtelingen overneemt uit Turkije nadat dit land erin slaagt om illegale bootmigratie terug te dringen. Tot nu toe slagen de Turken daar niet in.

GroenLinks wil donderdag een motie in stemming brengen waarin de Kamer de regering oproept om het PvdA-idee voor een ‘luchtbrug’ te bepleiten.

Brussel wil ‘Schengen’ langer opschorten

De Europese Commissie gaat vrijdag voorstellen dat EU-lidstaten nog zes maanden blijven afwijken van ‘Schengen’, de Europese vrijreizenzone. Verschillende lidstaten stelden de afgelopen maanden in verband met de vluchtelingencrisis extra grensbewaking in, maar de maximale termijn waarvoor dit mag loopt in mei af. Volgens artikel 26 van het Schengenverdrag kunnen lidstaten bij ‘aanhoudende mankementen’ maximaal twee jaar respijt krijgen. EU-landen vroegen de Commissie in januari of dit mogelijk is. Eurocommissaris Dimitris Avramopoulos gaat vrijdag om een nieuwe verlenging vragen.

Al dagen lopen de spanningen hoog op door het onverwachte besluit van Oostenrijk en verschillende Balkanlanden om de grenzen af te knijpen. Duizenden vluchtelingen zijn nu in Griekenland gestrand. De Commissie wil 700 miljoen euro uit de EU-begroting aanwenden om een humanitaire ramp in Griekenland en omliggende landen te voorkomen, zo werd woensdag bekend.

    • Christiaan Pelgrim