Politieke topserie wordt theaterbinge

Het Noord Nederlands Toneel verraste met het plan om de Deense televisieserie Borgen te bewerken. Het wordt een theatermarathon van negen uur, met hapjes en drankjes.

Gorter als Nyborg, en Vandemeulebroecke als Juul. Foto Freek van den Bergh

Enthousiasme – jaaaa, Borgen op toneel! – werd al snel gevolgd door ongeloof: waarom zou je zo’n ongeëvenaard tv-succes op toneel willen herhalen, en vooral: hoe?

Borgen was te zien tussen 2010 en 2013 en is een van de beste en meest succesvolle televisieseries van het laatste decennium – de serie werd in tachtig landen uitgebracht. Wat de serie van bedenker en schrijver Adam Price zo raak maakt, is dat Price politiek een menselijk gezicht gaf, via een herkenbare vrouwelijke premier.

Profiel Borgen-auteur Adam Price: Bedenker ‘Borgen’ combineert schrijfwerk met kookprogramma en het beheren van restaurants

Tegen de trend, en bij een groot publiek kennelijk zeer gewenst, was de optimistische teneur. Heldin Birgitte Nyborg, een idealistische politica, worstelt weliswaar, verhardt en glijdt soms uit, maar houdt het hart op de juiste plek.

In het kort: onverwacht wordt Nyborg (gespeeld door Sidse Babett Knudsen), leider van een kleine middenpartij, de nieuwe premier van Denemarken. Haar baan zet de relatie met haar echtgenoot op zijn kop. Door de druk op de traditionele man-vrouwverhouding worstelt Nyborg in toenemende mate met de combinatie van topbaan en moederschap. Naast deze verhaallijn volgen we het koppel Kasper Juul, Nyborgs spindoctor, en Katrine Fønsmark, een al even gedreven, idealistische journalist die Nyborg het vuur aan de schenen legt.

Nadat bekend was geworden dat het Noord Nederlands Toneel de rechten had verworven van Borgen, gaven collega’s het duo Ko van den Bosch (bewerking) en Ola Mafaalani (regie) in deze krant ongevraagd advies. Sommigen vroegen zich af wat een theaterversie zou toevoegen.

Lees ook: Hoe je Borgen Hollands maakt

Het concept zou je een theatrale variant van ‘bingekijken’ kunnen noemen. Het publiek ziet, in tien uur tijd, verschillende afleveringen van de serie (uit de twee eerste seizoenen). De 22 acteurs spelen non-stop door, terwijl het publiek af en toe de zaal kan verlaten – benen strekken, eten halen – en de handeling op schermen in de foyer volgt.

Smoelenboek: Wie speelt wie in de Nederlandse theaterversie van ‘Borgen’?

Voor personages en publiek is er een passend menu – verzonnen door Price, ook tv-kok. Dat wordt een Deense variant op de Thaise afhaalmaaltijd, standaardvoer voor politici.

 

    • Herien Wensink