Patentaanvragen in Europa uit China en VS stijgen sterk

Het aantal patentaanvragen in Europa is vorig jaar bijna 5 procent gestegen. Philips heeft de meeste Europese octrooiaanvragen ingediend.

Foto ANP

Het achterblijven van de Europese economie, vertaalt zich in de jaarcijfers van het Europees Octrooibureau (EOB). Het aantal patentaanvragen door bedrijven en uitvinders is vorig jaar bijna 5 procent gestegen tot 160.000, met name door buitenlandse aanvragen uit China en de Verenigde Staten. Het aantal aanvragen uit China steeg ruim 22 procent en uit de VS ruim 16 procent. De aanvragen uit Europese landen bleven vrijwel gelijk, met 0,7 procent groei.

Dat blijkt uit de jaarcijfers die het EOB, dat in Duitsland, Wenen, België en Nederland is gevestigd, donderdagochtend heeft gepubliceerd. Het EOB (7.000 werknemers) controleert octrooiaanvragen van bedrijven en uitvinders en verleent patenten die in Europese landen geldig zijn.

De meeste aanvragen bij het octrooibureau kwamen vorig jaar uit achtereenvolgens de Verenigde Staten (27 procent), Duitsland (16 procent), Japan (13 procent) en Frankrijk (7 procent). Nederland en Zwitserland delen een vijfde plaats met 4 procent van de octrooiaanvragen. In Zwitserland en Nederland worden per hoofd van de bevolking wel de meeste octrooiaanvragen gedaan.

Meeste aanvragen door Philips

Het economisch herstel in Nederland vertaalde zich in meer octrooiaanvragen. Het aantal aanvragen steeg vorig jaar met 3,3 procent tot 7.100: de sterkste groei in de afgelopen zeven jaar. Tegelijkertijd steeg het aantal verleende octrooien in Nederland met ruim 17 procent tot 2.000, het hoogste aantal in tien jaar.

Philips heeft vorig jaar wereldwijd de meeste octrooiaanvragen ingediend bij het EOB (2.400). Het Nederlandse elektronicabedrijf liet hiermee Samsung achter zich, dat sinds 2012 de ranglijst heeft aangevoerd.

EOB-president Benoît Battistelli noemde de groei van het aantal aanvragen van buiten Europa in een persbericht „indrukwekkend”. De lichte groei van 0,7 procent van Europese aanvragen noemde hij niettemin „duidelijk positief”. „Dit onderstreept het innovatieve vermogen van de Europese economie”, zei hij.
Battistelli is geregeld in het nieuws door het slepende conflict met vakbond SUEPO. Vorige week lekte uit dat Battistelli in conflict is gekomen met de beheersraad, het hoogste orgaan van het octrooibureau. De beheersraad wil een onderzoek naar strafmaatregelen die Battistelli tegen vakbondsleiders heeft genomen.

    • Eppo König