Noord-Korea vuurt opnieuw raketten af

De lancering volgt op de strenge sancties van de VN-Veiligheidsraad tegen Noord-Korea vanwege het testen van een kernwapen.

Op de Zuid-Koreaanse TV zijn beelden te zien van de lancering van de Noord-Koreaanse korteafstandsraketten Foto Ahn Young-joon/ AP

Noord-Korea heeft zes korteafstandsraketten afgeschoten in zee. Dat laat het Zuid-Koreaanse ministerie van Defensie weten, zo melden internationale persbureaus. Dit gebeurde vlak nadat de VN-Veiligheidsraad unaniem had besloten om zeer strenge strafmaatregelen uit te voeren tegen het land vanwege het testen van een kernwapen en de lancering van een afstandsraket, begin dit jaar.

De korteafstandsraketten zouden zijn afgeschoten vanuit de oostelijke kuststad Wonsan. Zuid-Korea onderzoekt nog om wat voor projectielen het gaat: raketten of mortiergranaten. De projectielen zouden tussen de 100 en 150 kilometer hebben afgelegd. Noord-Korea vuurt wel vaker raketten af nadat het sancties krijgt opgelegd door de internationale gemeenschap.

VN pakt rechterhand Noord-Koreaanse leider aan

De sancties die Noord-Korea woensdag kreeg opgelegd gelden als zeer streng. Het zeer afgesloten land krijgt het op economisch gebied een stuk zwaarder. Alle vrachtschepen die Noord-Korea verlaten en binnenkomen worden voortaan verplicht geïnspecteerd, daarnaast geldt er een limiet en in sommige gevallen een exportverbod voor kolen, ijzer en titanium. Ook zijn er financiële sancties voor de Noord-Koreaanse banken en wordt de verkoop van conventionele wapens en kerosine aan het land verboden.

De VN heeft ook zestien belangrijke figuren binnen de Noord-Koreaanse regime op een zwarte lijst gezet. Dat geldt ook voor Hwang Pyong So, de rechterhand van de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un en de één na machtigste man van het land. Er is een reisverbod opgelegd en al zijn geldtegoeden zijn bevroren. Hwang is vicevoorzitter van de Nationale Defensiecommissie en vicemaarschalk van het leger.

    • Huib de Zeeuw