Nieuwe stunt VVSB blijft uit 

Een speler is zijn schoenen vergeten, de keeper rookt een sigaret, dat was het dan voor stuntploeg VVSB. FC Utrecht naar de finale, niet de amateurs

Doelman Ruben Valk van VVSB leek lange tijd een te groot obstakel voor FC Utrecht, maar in de laatste twintig minuten capituleerde hij drie keer.
Doelman Ruben Valk van VVSB leek lange tijd een te groot obstakel voor FC Utrecht, maar in de laatste twintig minuten capituleerde hij drie keer. Foto ANP

VVSB-doelman Ruben Valk staat anderhalf uur voor de aftrap te roken, bij de catacomben in de Galgenwaard. Beetje uit zicht, verscholen in een hoekje, in zijn trainingspak. Spanning? Hij schudt zijn hoofd. Daar heeft hij geen last van. Gewoon even een sigaretje, hij blaast een rookwalm uit. „We gaan genieten tot de max”, zegt hij.

De stuntploeg uit Noordwijkerhout is kort daarvoor gearriveerd bij het stadion van FC Utrecht, nadat ze in een nabijgelegen Van der Valk-hotel pasta hebben gegeten. ‘Van de Witte Kerk naar de Dom’, staat met grote letters op de spelersbus, een verwijzing naar het kerkje in Noordwijkerhout. Valk kijkt op naar de tribunes, waar de fans van VVSB binnendruppelen. „Mooi dit.”

Verderop lopen zijn teamgenoten op het veld, beetje snuffelen aan de ambiance, het gras aanvoelen. Met grote ogen staan de amateurs – spelend in de topklasse zondag, ze trainen drie keer per week – om zich heen te kijken. Dit is het dan, waarschijnlijk het hoogtepunt van hun carrière. Mooier wordt het niet, toch? Valk: „Wie weet”, lacht hij.

Valk keept alleen de wedstrijden in het bekertoernooi, vertelt hij, zijn collega doet de competitie duels. Valk was erbij tegen FC Den Bosch, toen een 2-0 achterstand in 297 seconden werd omgebogen in een 2-3 zege. Valk (22) speelde in de jeugd bij Sparta, maar brak nooit door in het profvoetbal. Dan gooit hij zijn sigaret weg en gaat richting kleedkamer.

Daar is inmiddels lichte paniek. Of, anders gesteld: het sprookjesgehalte van VVSB wordt verder versterkt: rechterverdediger Peet van der Slot was zijn voetbalschoenen vergeten. Een motoragent reed om zijn schoenen op te halen, een kwartier voor het duel werden ze afgeleverd bij het stadion, meldde Omroep West.

Het jongensboek van Voetbalvereniging Sint Bavo, kortweg VVSB, is na woensdagavond over. FC Utrecht versloeg de verrassing van het bekertoernooi met 3-0 in de halve finale.

Bekervoetbal op zijn mooist in Utrecht. Rode fakkels bij opkomst, rook door het hele stadion, voor het eerst na drie jaar weer een vol Galgenwaard met 23.500 toeschouwers. Een paars-gele VVSB-zee in de hoek van het stadion. „We gaan Europa in”, zingen de 2.000 fans in de tweede helft nog hoopvol.

VVSB, niet angstig, niet onder de indruk, verre van. Stug en gehard als ze zijn na de uitschakeling van achtereenvolgens topklasser Rijnsburgse Boys, eerste divisionist FC Emmen, topklasser Capelle en eerste divisionist FC Den Bosch. Natuurlijk, de belegering door FC Utrecht houdt aan – liefst tien kansen krijgt de thuisploeg in de eerste helft – vooral door spitsen Ruud Boymans en Sébastien Haller.

Maar doelman Valk, wie kende hem tot woensdag, beleeft lange tijd de avond van zijn leven. Keer op keer steekt hij een hand of een voet voor de bal, en anders stompt hij hem wel weg. Of hij grijpt hem triomfantelijk vast met zijn grote handen. FC Utrecht raakt lichtelijk van slag. Er sluipt iets van wanhoop in het spel. „Utrecht wakker worden!”, schreeuwt het thuispubliek. Een fluitconcert klinkt na de eerste helft.

Heel af en toe is er een uitbraak van VVSB: Stefan Kraaijvanger die bijna een hoekschop erin schiet na tien minuten. Kort voor rust: aanvoerder Vladimir Jozic die op het vijandelijk doel afstormt. Even voel je de verbazing door het stadion trekken: wordt het weer zo’n absurde avond, net als in Den Bosch? Wordt VVSB de eerste amateurploeg ooit die de bekerfinale bereikt?

Na rust houden de amateurs tegen wat ze kunnen, onder aanvoering van de moedige Valk. Maar de storm van FC Utrecht is te sterk. Het capitulatiemoment voel je naderen. En dat komt ook. 73ste minuut: Afstandsschot Mark van der Maarel, aangeraakt door VVSB’er Peet van der Slot: 1-0. Valk kansloos. Hij zakt op zijn knieën en kijkt secondenlang voor zich uit. FC Utrecht loopt via Haller en Patrick Joosten uit naar 3-0. Zeventig minuten had Valk de avond van zijn leven – net te kort.