Mondriaan Fonds: vijf plannen Biënnale

Melanie Bonajo, Erik van Lieshout, Renzo Martens, Wendelien van Oldenborgh of Jennifer Tee – een van deze kunstenaars mag Nederland volgend jaar vertegenwoordigen op de Biënnale van Venetië. Het Mondriaan Fonds maakte woensdag bekend welke vijf plannen zijn genomineerd. De vijf geselecteerde teams van curatoren en kunstenaars hebben tot eind mei de tijd om hun plannen verder uit te werken. Medio mei pitchen ze die voor de jury, die dan de definitieve inzending kiest.

Het werk van Melanie Bonajo is volgens de jury „energiek, kleurrijk en zet bestaande maatschappelijke verhoudingen op scherp”. Erik van Lieshout „heeft vaker laten zien dat hij film en ruimtelijke installaties op intelligente wijze met elkaar kan combineren”. De jury heeft ook lof voor de manier waarop Renzo Martens „consistent de mechanismen van het economisch neoliberalisme uitdaagt”. Wendelien van Oldenborgh is „een van de weinige Nederlandse kunstenaars die structureel gedegen inhoudelijk onderzoek doen naar de postkoloniale samenleving”. En Jennifer Tee „combineert abstracte vormen met mystieke concepten en rituelen”.

De 57ste Biënnale van Venetië vindt plaats van 13 mei tot en met 26 november 2017.

    • Claudia Kammer