Topambtenaren justitie gaan allemaal op leiderschapscursus

Alle hoge leidinggevenden van het ministerie van Veiligheid en Justitie gaan op cursus. In een ‘leiderschapsprogramma’ leren zo’n zestig directeuren hoe ze leiding kunnen geven aan een organisatie die open en transparant wil zijn. Dat zegt de hoogste ambtenaar, secretaris-generaal Siebe Riedstra in een interview met NRC.

Het door talloze incidenten geplaagde ministerie maakt deze woensdag een verandertraject bekend, waar Riedstra de leiding over heeft. In ‘VenJ Verandert’ staat dat het ministerie opener moet zijn, door meer en sneller informatie openbaar te maken. Onderdelen moeten beter samenwerken.

Bij een open cultuur hoort volgens Riedstra ook dat V&J-ambtenaren fouten melden in plaats van toedekken. Maar, zegt hij, dat doen ze alleen als hun manager dat ook doet. Vandaar het leiderschapsprogramma dat, naast het werk, een jaar duurt. „Daarin zitten trainingen, maar ook gesprekken en zelfreflectie”, zegt Riedstra. Er is veel aandacht voor leiderschapsstijlen.

Volgens Riedstra vergt het doorvoeren van veranderingen op zijn ministerie veel tijd. „Na vier of vijf jaar kun je pas zeggen of het gelukt is.”

    • Merijn Rengers
    • Christiaan Pelgrim