„Met Patrick van der Krabben, goedemiddag”

Margot Poll belt met de Minister van Tochten Patrick van der Krabben (48) over de uitgestelde optocht in Oeteldonk.

Kun je de carnavalsoptocht zomaar uitstellen?

„Het waaide zo hard op carnavalsmaandag, 8 februari, dat we besloten de Grote Optocht af te gelasten. We hebben nu voor de periode ‘half vasten’ gekozen om het toch door te laten gaan.”

Maar zijn jullie nu niet juist aan het vasten?

„Dat klopt, maar halverwege de vasten mag iedereen juist weer even losgaan. Dus het past precies in dit weekend. Veel steden doen het nu zaterdag maar dat kan niet in Den Bosch omdat er activiteiten zijn voor het Jeroen Boschjaar. Er is wel een zondagsmarkt, maar die ligt niet op onze route.”

Verwachten jullie een grote opkomst of zijn er mensen die vinden dat het echte carnaval al is geweest.

„Nee hoor, integendeel: er zijn al 35 bussen opgegeven van andere carnavalsverenigingen uit het land die nu eindelijk wel eens die Oeteldonkse optocht willen zien. We verwachten – als het niet regent – tegen de 125.000 toeschouwers.

Worden alle praalwagens weer van stal gehaald?

„Ja, maar die staan sowieso al in de bouwhal tot 1 oktober. We checken alleen nog even de tractoren en dan vertrekken we om 12.30 uur met 15 wagens, 9 grote loopgroepen – bij elkaar zo’n 800 deelnemers. Als Minister van Tochten sta ik steeds in contact met de commandopost van de gemeente en acteer ik op eventuele incidenten want de optocht moet wel overal langs kunnen.”

Veel voorbereiding?

„Ik kreeg gelukkig alle ruimte van mijn werkgever, SNS Bank. Mijn collega’s zijn van boven de rivieren – maar ook daar was alle begrip.”

Was u eigenlijk niet al afgetreden?

„Haha, ik zou inderdaad na carnaval minister- af zijn omdat ik een hbo-deeltijdstudie bestuurskunde ben gaan doen. Ik mis nu twee tentamens en ik had al twee opdrachten moeten inleveren. Dus het kwam niet echt uit om dit evenement te organiseren.”

    • Margot Poll