Met finaleplek kan Feyenoord zich van schaamte verlossen

Door de 3-1 zege op AZ staat Feyenoord in de finale. Een uitgelezen kans om de zwakke prestaties in de eredivisie te maskeren.

Feyenoord speler Michiel Kramer heeft de 2-1 gescoord. Foto ANP

Smijtend met krachten en emoties, met het mes strak tussen de tanden, heeft Feyenoord donderdagavond de finale van het bekertoernooi bereikt. In de Kuip werd AZ in de halve finale met 3-1 verslagen. De beslissing viel diep in de tweede helft na een doelpunt van spits Michiel Kramer. Met zijn lange slungelbenen werkte hij de bal achter AZ-doelman Sergio Rochet. Even later zorgde aanvoerder Dirk Kuijt uit een strafschop voor de verlossende treffer.

Feyenoord ontwaakte donderdag uit de comastand van de afgelopen maanden. Weg was het geschutter, de zeven competitienederlagen op rij Spelers vlogen weer over het veld, met ogenschijnlijk vertrouwen, ze hadden weer de moed acties te maken, ze durfden weer te voetballen na de verkramping die Feyenoord zo lang blokkeerde.

In een show vol energie, met veel strijd en voorwaartse druk, overtuigde Feyenoord met name in de eerste helft. AZ werd in het eerste kwartier overrompeld door een furieus Feyenoord. Veelzeggend was dat de kwetsbare AZ-verdediger Derrick Luckassen binnen een minuut geel kreeg.

Kansen

Er hing een sfeer in de Kuip dat men wilde afrekenen met de frustraties en de schaamte van de sportieve crisis. Er was mooie sfeeractie bij aanvang, de Kuip in het groen-wit gekleurd, de kleuren van Rotterdam. Weg is de matheid van de laatste thuiswedstrijden, teruggekeerd is het vuur.

Dit was een ander Feyenoord dan het team dat negen wedstrijden lang door de eredivisie zwalkte en daarin slechts twee schamele punten behaalde. Feyenoord op sentiment, op kracht. AZ, koeler, zakelijker, stoïcijns.

Na een kwartier kwam de beloning, hoekschop van Tonny Vilhena, Kramer kopt richting tweede paal, AZ- middenvelder Markus Henriksen tikt de bal ongelukkig aan, eigen doelpunt: 1-0. Maar de tweede helft begon dramatisch voor Feyenoord, de verdediging sliep even: na twintig seconden in de tweede helft zorgde Henriksen voor de 1-1.

AZ was daarna lang sterker, kreeg de beste kansen. Maar in de slotfase zorgde spits Kramer – juist hij, zo vaak bekritiseerd – met een frommelgoal voor de bevrijding.

Finale

Op 24 april wacht de finale in de eigen Kuip tegen FC Utrecht. De laatste keer dat Feyenoord het bekertoernooi won was in 2008, met de huidige coach Giovanni van Bronckhorst nog als aanvoerder. Het is de laatste prijs die de Rotterdammers wonnen – acht jaar leegte, met veel chagrijn.

De KNVB-beker vormt een doekje voor het bloeden in de eredivisie. Het bekertoernooi kan het seizoen nog iets van glans geven in een grauw jaar vol nieuwe teleurstellingen.

Genoeg namen bij Feyenoord die dit seizoen beschadigd zijn geraakt: coach Giovanni van Bronckhorst in zijn debuutseizoen, dolende, en die nu uit nood wordt ondersteund door adviseur Dick Advocaat. Algemeen directeur Eric Gudde, die wordt aangerekend dat de club geen structurele stappen maakt, en geen vorderingen maakt in het complexe stadiondossier. Technisch directeur Martin van Geel die bij een deel van de sponsors onder vuur ligt omdat hij niet goed ingekocht heeft.

De voorzichtige doelstelling van Feyenoord, geformuleerd aan het begin van het seizoen: rechtstreekse plaatsing voor Europees voetbal – dus niet via de grillige play-offs. Om dat te bereiken zal Feyenoord als derde moeten eindigen in de competitie, wat nog een hels karwei wordt in de laatste negen wedstrijden. Via die derde plaats zou het zich plaatsen voor de derde kwalificatieronde Europa League.

Maar de kortste route naar de Europa League is winst in de KNVB-beker, dan is de club verzekerd van het hoofdtoernooi van de Europa League. Na donderdag kan Feyenoord twee maanden toewerken naar de finale.

    • Steven Verseput