McCain wordt eigenaar van snackmaker Van Geloven

Van Geloven hoopt te profiteren van de wereldwijde schaalgrootte van McCain als producent van diepvriesproducten.

Van Geloven is de Nederlandse marktleider in snacks. Foto Vincent Jannink / ANP

Krokettenfabrikant Van Geloven in Tilburg, bekend van het merk Mora, heeft een nieuwe eigenaar. Aardappelproducent McCain neemt een meerderheidsbelang in het bedrijf, zo valt te lezen op de website van Van Geloven.

De nieuwe eigenaar koopt de Brits-Amerikaanse investeringsmaatschappij TowerBrook Capital Partners uit. Hoeveel met de overname is gemoeid, wordt niet naar buiten gebracht. De investeringsmaatschappij behoudt nog wel een minderheidsbelang

Van Geloven is de Nederlandse marktleider in snacks. Het concern bestaat sinds 1960. Oprichter Ad van Geloven begon zijn loopbaan met het maken van ragout en soep in blik. Kort daarna legde hij zich toe op de productie van kroketten, gevolgd door onder meer saté, nasi- en bamisnacks en frikandellen.

In 2006 nam Van Geloven het merk Mora over van het Brits-Nederlandse zeep- en voedingsmiddelenconcern Unilever. Het bedrijf telt circa negenhonderd werknemers, van wie zo’n zevenhonderd in Nederland.

Wereldwijde groei

Nu McCain een meerderheidsbelang in Van Geloven heeft, verwacht de krokettenfabrikant te kunnen profiteren van de wereldwijde schaalgrootte van McCain als producent van diepvriesproducten.

Volgens directeur Peter Doodeman zal door de overname ook de internationale groei van Van Geloven versnellen waardoor het bedrijf ook buiten de Benelux een belangrijke speler kan worden. De maker van de Mora-snacks en de Bourgondiër-kroket had vorig jaar een omzet van 197 miljoen euro.

    • Maarten Back