Leeuwinnen weerstaan het Zwitsers venijn

Nederlands vrouwenvoetbalelftal begint met zege in olympisch kwalificatietoernooi.

Daniëlle van de Donk, Sari van Veenendaal en Dominique Janssen delen een villa in Londen. De Nederlandse voetbalsters van Arsenal doen daar meestal gezamenlijk hun boodschappen, maar de laatste weken niet. Dan ging één van hen naar de supermarkt en bleven de andere twee thuis om te rusten. Reden? Het naderende olympisch kwalificatietoernooi in Nederland. Rust was heilig, fit zijn een must.

Het resultaat was ernaar, want de 4-3 overwinning in het openingsduel tegen Zwitserland, woensdag in Den Haag, was een aangename beloning. Het werd een avond waarop vele kinderenstemmen joelden van plezier, met plastic klappers en oranje mutsjes, al werd het nog onnodig spannend. Na een 4-1 voorsprong kwamen de Zwitsers in de slotfase nog terug, waarna een gelijkspel reëler leek dan een 5-3 overwinning.

Maar Nederland hield stand en bondscoach Arjan van der Laan had zijn gewenste vuurdoop. De opvolger van Roger Reijners won al meerdere oefenduels met zijn ploeg, maar dit succes is veel meer waard, in de openingswedstrijd van het Olympisch kwalificatietoernooi in Nederland. Inzet is deelname aan de Olympische Spelen, waarbij Nederland drie duels speelt tegen respectievelijk Zwitserland, Noorwegen en Zweden. De winnaar van de poule kwalificeert zich voor de Spelen in Rio.

Maar naast eventuele plaatsing staat er voor Nederland meer op het spel. Prestige en erkenning. Want al werd in 2015 de achtste finale van het WK in Canada gehaald, het was geen optreden waarmee de ploeg kamerbrede sympathie afdwong. De speelsters hadden er ook meer van verwacht. Al was het alleen maar om te worden omarmd door landgenoten die voetballende vrouwen niet op voorhand in hun hart sluiten. Het adagium is: laat het maar zien.

Vooral spits Vivianne Miedema had het moeilijk tijdens het WK. Geveld door migraine en blessures beleefde de speelster van Bayern München een teleurstellend toernooi. Geen doelpunten, maar flaters, waarna kritische opmerkingen ervoor zorgden dat de moeder van Miedema het voor haar dochter opnam op social media. Haar liefde was onvoorwaardelijk, ook al was de spits degene die het meest baalde van haar optredens.

Des te mooier was het dat Miedema woensdag scoorde. Dribbelend langs schoppende Zwitsers – die speelden op het randje – vond de spits de ruimte voor een schot waarmee ze Nederland op voorsprong zette. Miedema zegt het ook in elk interview: ze voelt zich verantwoordelijk voor het imago van het Nederlandse vrouwenvoetbal.

Het gaat ook steeds beter. Van de elf basisspeelsters tegen Zwitserland spelen er negen bij sterke clubs in het buitenland. Na het WK maakten diverse speelsters transfers naar clubs als Arsenal, FFC Frankfurt en Liverpool. Daar leeft het, zeggen ze.

Vol trots vertelde Daniëlle van de Donk onlangs dat ze bij Arsenal beschikken over een eigen sauna, loungeruimte en restaurant, op het complex waar ook de mannen trainen. Dat vind je niet in Nederland. Daar baalt de KNVB ervan dat er nog altijd geen achtste club is gevonden om de eredivisie vrouwen aan te vullen. Eerder was er de gedeelde competitie met België, maar het niveau bij de zuiderburen lag wel erg laag.

Nu is er dan dat olympisch kwalificatietoernooi. Dat Nederland die wint is gelet op de posities op de wereldranglijst allerminst vanzelfsprekend. Maar de bondscoach Van der Laan acht de Spelen haalbaar. Zeker als zijn ploeg speelt zoals in de tweede helft tegen Zwitserland. Drie doelpunten in acht minuten en plots was het 4-1. Na de 2-1 van Miedema kopte Mandy van de Berg overtuigend binnen, waarna ze zo hard wegrende dat het leek alsof ze al aan een ereronde was begonnen. Zo blij was ze. Daarna bracht invalster Shanice van de Sande zekerheid met de 4-1.

De wedstrijd professioneel uitspelen? Had gemoeten, zei aanvoerder Van de Berg, maar in plaats daarvan richtte Nederland zich te veel op het maken van nog meer doelpunten. Gevolg: twee tegentreffers en reële angst voor een gelijkspel. „Maar laten we nu vooral blij zijn”, aldus Van de Berg. In de skybox deden enkele vrouwen nog maar eens de wave. De witte wijn klotste in hun glazen.

    • Fabian van der Poll