Banken benaderen klanten actief om hypotheek open te breken

Om te voorkomen dat klanten weglopen, bieden banken klanten actief aan om de rente op hun hypotheek te verlagen. Dat melden diverse hypotheekverstrekkers desgevraagd. Renteverlaging gebeurt door rentemiddeling, waarbij de oude, hoge hypotheekrente wordt gemiddeld met de actuele, lage rente. Voor middeling is veel interesse, zeggen de hypotheekverstrekkers.

Van Lanschot stuurt klanten „een voorstel per post”, zegt een woordvoerder. Ongeveer de helft van die klanten gaat daarop in – volgens hem een „indicatie van de grote belangstelling”. SNS Bank heeft sinds november een ‘looptijdservice’, wat inhoudt dat jaarlijks met klanten wordt besproken of op de rente kan worden bespaard. Sindsdien hebben 6.000 SNS-klanten gekozen voor rentemiddeling, aldus een woordvoerder.

ABN Amro en Rabobank bieden klanten vanaf de zomer de mogelijkheid om de rente te middelen. ABN rekent klanten voor wat het voordeligst is: de oude rente behouden, het hypotheekcontract openbreken en een boeterente betalen, of de rente middelen. Bij rentemiddeling dalen de maandlasten en wordt de boete verspreid betaald.

    • Anne Dohmen