Komst luxe warenhuis Haussmann onzeker

De invulling van het in aanbouw zijnde pand aan het Amsterdamse Rokin wordt opnieuw bekeken, zo bevestigt het bedrijf.

De plek op het Rokin waar momenteel gebouwd wordt. Of hier daadwerkelijk een luxe warenhuis zal verschijnen, is nog maar de vraag.
De plek op het Rokin waar momenteel gebouwd wordt. Of hier daadwerkelijk een luxe warenhuis zal verschijnen, is nog maar de vraag. Foto NRC

De opening van het luxe warenhuis Haussmann in Amsterdam is onzeker. Het bedrijf bekijkt momenteel op welke manier invulling gegeven kan worden aan het pand dat momenteel in aanbouw is op het Rokin, zo bevestigt een woordvoerder naar aanleiding van berichtgeving van RetailNews. Het warenhuis zou in februari volgend jaar de deuren moeten openen.

De woordvoerder ontkent dat de komst van een luxe warenhuis van de baan is, maar bevestigt dat medewerkers die het warenhuis moesten realiseren tijdelijk van het project zijn gehaald. De heroriëntatie vloeit volgens de voorlichter voort uit het vertrek vorige maand van topman Frans van der Kraan van Haussmann.

“Van Der Kraan is de man met visie als het gaat om conceptontwikkeling. Zijn vertrek vormt voor ons aanleiding om opnieuw te bekijken waar we momenteel staan en of het realiseren van een luxe warenhuis een realistische optie is. Het is nog te voorbarig om te zeggen dat het niet doorgaat, maar er liggen meerdere mogelijkheden op tafel om invulling te geven aan het pand. Welke opties dat zijn, kunnen we momenteel nog niet zeggen.”

Het vertrek van topman Van Der Kraan vorige maand riep vele vraagtekens op, vooral omdat het bedrijf geen opvolger had klaarstaan.

Twitter avatar B_Rijlaarsdam Barbara Rijlaarsdam Directeur Frans van der Kraan van het nog te openen Haussmannwarenhuis (Rokin) stapt per direct op, er is nog geen opvolger. Raar verhaal
Twitter avatar B_Rijlaarsdam Barbara Rijlaarsdam Verklaring #haussmann rept van ‘natuurlijk moment om leiding over te dragen’. Maar waarom per direct weggaan? Als er nog geen opvolger is?

Hoge standaard

Haussmann, een initiatief van een groep Nederlandse ondernemers en investeerders, kondigde vorig jaar mei aan met een luxe warenhuis te komen aan het Rokin, op de plek van het gesloopte Fortispand. Het bedrijf wil zich onderscheiden door het voeren van luxemerken en het bieden van “een hoge standaard van service en expertise”.

NRC-redacteur Barbara Rijlaarsdam schreef daar eerder over:

“Haussmann wil zich meten met internationale luxeketens zoals Harrods uit Londen en Kaufhaus des Westens in Berlijn. De Bijenkorf, die op een steenworp afstand staat, is de laatste jaren al zeer succesvol met de strategie om zich te richten op het hogere segment.”

Vertraging

De opening van het warenhuis liep eerder al vertraging op en verschoof van september dit jaar naar februari 2017. Het warenhuis van zo’n zevenduizend vierkante meter wordt ontwikkeld door vastgoedbeheerder Ivy Group. De bouw is te volgen via een webcam en gaat volgens een woordvoerder van de ontwikkelaar “vooralsnog gewoon door”.