Juncker: Nederlands nee leidt tot ‘destabilisering’ Europa

Voorzitter Europese Commissie komt met nieuwe waarschuwing nadat hij eerder sprak over mogelijke “continentale crisis”.

Foto AP / Geert Vanden Wijngaert

Voorzitter Jean-Claude Juncker van de Europese Commissie heeft opnieuw gewaarschuwd voor de gevolgen van een Nederlands ‘nee’ bij het Oekraïne-referendum van volgende maand. Volgens hem zal dit leiden tot “destabilisering” in Europa, zo zei Juncker donderdagmiddag tijdens de door het CDA georganiseerde Schmelzer-lezing in Den Haag.

De vorige keer dat Juncker zich over het referendum uitsprak leidde dit in de Nederlandse politiek tot veel commotie. Juncker zei in januari in een interview met NRC dat een ‘nee’ op 6 april “de deur kan openen naar een grote continentale crisis”. Op deze uitspraak kwam Kamerbrede kritiek. “Dreigementen zijn echt niet nodig”, aldus PvdA-leider Samsom toen.

Juncker zei donderdag in de lezing dat veel Nederlanders ten onrechte denken dat het associatieverdrag met Oekraïne gaat om toetreding van het land tot de Europese Unie. Het gaat volgens hem echter vooral om verbetering van de handelsbetrekkingen. Juncker zei zich niet voor te kunnen stellen dat een handelsland als Nederland hier tegen is.

    • Mark Kranenburg