Lokale IS’ers botsen met polderjihadi’s

Op de plek in Syrië waar volgens eerdere geruchten een Nederlandse IS-brigade is gearresteerd door de veiligheidsdienst van het kalifaat, verbleven inderdaad meerdere Nederlandse strijders. Een maand geleden is het IS-leger waartoe de Nederlanders behoorden, verwikkeld geraakt in een conflict met een lokale IS-eenheid met Irakezen in de gelederen. Dat bevestigen nieuwe bronnen die het strijdtoneel goed kennen aan NRC. Onduidelijk is nog steeds of er arrestaties en executies hebben plaatsgevonden.

Het Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten, dat dinsdag het bericht over de executies tegensprak, zegt tegen NRC dat er een conflict speelt tussen Iraakse en Nederlandse strijders. Ook deskundige Ruud Peters bevestigt dat er spanningen zijn tussen beide groepen. Peters deed met twee collega’s onderzoek naar de leefsituatie van Nederlanders in het kalifaat. Volgens dit rapport dreigt een „organisatorische-culturele kloof” binnen het IS-leger. Lokale strijders zouden met een schuin oog naar de buitenlanders kijken, die meer salaris ontvangen en gratis huizen krijgen.

    • Andreas Kouwenhoven