While you were sleeping... in Asia

Huizenrush in Shenzhen

In de stad Shenzhen kun je met een beetje zakelijk instinct een fortuin verdienen op de huizenmarkt.

Foto Reuters

Wat gebeurde er in Azië terwijl je sliep? Onze correspondenten praten je bij.

Vergeet Frank Sinatra en zijn lofzang op de kansen in New York. In Shenzhen, een miljoenstad in het zuiden van China, dáár kun je het pas maken. De prijs van onroerend goed schiet er al jaren omhoog en Chinezen met zakelijk instinct springen op de kansen die de huizenmarkt biedt, schrijft China Daily.

Jiang Junwei, een man van 21 zonder specifieke makelaarsopleiding, was een van de gelukszoekers en verdiende in een jaar tijd een miljoen yuan (140 duizend euro) op de huizenmarkt van Shenzhen. Dit jaar verwacht hij zeker hetzelfde bedrag binnen te halen.

Terwijl de huizenmarkt in Shenzhen booming is, zakt de vraag enkele kilometers verderop in Hong Kong, juist in. Makelaarskantoren in deze bijzondere regio hebben zelfs vestigingen moeten sluiten.

Birmezen bouwen wegen en hopen Aziatische hub te worden

De wegenbouw is booming business in Birma. Lang hield het land zich afzijdig van de wereld, maar nu hervormingen begonnen zijn, wil Birma een inhaalslag. Met betere verbindingen heeft het land alles in zich om een Aziatische economische hub te worden, schrijft de Nikkei Asian Review.

Nu liggen belangrijke verbindingswegen er slecht bij. Op sommige stukken is het niet mogelijk sneller dan 30 kilometer per uur te rijden. Met toenemende handelsstromen neemt ook de behoefte aan betere verbindingen toe. Op verschillende cruciale punten worden wegen nu verbeterd, vaak met ontwikkelingshulp.

Door zijn strategische ligging, grenzend aan grootmachten India en China, kan het land een belangrijk knooppunt worden. Ook de Chinezen zien dat potentieel en leggen een nieuwe haven aan in Birma, met goede wegen die naar eigen land leiden.

Amazon India gaat vrouwelijke bezorgers rekruteren

In India gaat Amazon meer vrouwen inhuren als bezorger, schrijft Economic Times. Het bedrijf wil zo een steentje bijdragen aan het dichten van de gender gap in het land. De komende jaren heeft Amazon in het land veel bezorgers nodig, de India-divisie groeit immers als kool.

Volgens Samuel Thomas, transportdirecteur van Amazon in India, hebben veel vrouwen interesse voor een baan als bezorger. Het bedrijf wil hen graag een kans bieden, ook omdat vrouwen vaak geduldiger en toegewijder zijn, aldus een hoofd van een bezorgstation.

Vrouwelijke bezorgers moeten aan dezelfde kwalificaties voldoen als hun mannelijke collega’s en krijgen hetzelfde salaris van gemiddeld 12 duizend rupees (160 euro), dat aangevuld kan worden met bonussen. Wel worden voor de vrouwelijke bezorgers andere veiligheidsmaatregelen getroffen: ze mogen alleen tussen 7 uur ‘s ochtends en 7 uur ‘s avonds werken en er komt een hulplijn die ze kunnen bellen wanneer ze vanwege hun veiligheid hulp nodig hebben.