Hoe moet het nou verder met FC Twente? Vijf vragen en antwoorden

Een rapport oordeelde keihard over de situatie bij FC Twente, KNVB-directeur Van Oostveen ziet de club eerder niet dan wel in de Eredivisie blijven. Hoe moet het nou verder met FC Twente? Vijf vragen en antwoorden.

Stadion De Grolsch Veste. Foto Vincent Jannink/ANP

Wat is de grootste bedreiging voor het voortbestaan van de club?

Dat zijn de gevolgen van de transfer van Dusan Tadic, die in juli 2014 voor ruim 13 miljoen naar Southampton vertrok. De zaakwaarnemer bedong daarbij 3,6 miljoen euro commissie in twee tranches van 1,8 miljoen. Betwist wordt nog de hoogte van het bedrag van de tweede tranche, waarover nog onderhandeld wordt met deze Zoran Pavlovic. FC Twente nam in de jaarcijfers over afgelopen seizoen alleen de eerste 1,8 miljoen euro op. Getracht is om het tweede deel, via schijnfacturen die ogenschijnlijk niets met de transfer van Tadic te maken hebben, over het nog lopende boekjaar uit te smeren.

Onderzoeker Ben Knüppe, die dinsdag zijn onderzoek naar het wanbeleid bij FC Twente publiceerde, heeft deze kwestie niet verder uitgediept. Een onderzoek loopt nog waarvan de resultaten medio maart worden verwacht. Maar de vraag of het nog onbekende deel dat de club zéker verschuldigd is aan Pavlovic verwerkt had moeten worden in de jaarcijfers van 2014/15, beantwoordt hij „stellig met ja”. Daarmee zouden de jaarcijfers ingetrokken moeten worden en is een nieuwe puntenstraf voor FC Twente onontkoombaar.

Wat zijn daarvan de consequenties?

Opgeteld bij eerdere sancties komt de ‘doodstraf’, intrekking van de licentie voor profvoetbal, akelig dichtbij. FC Twente kan zich geen misstap meer veroorloven in het sanctietraject dat hoort bij de status als club in de zorgwekkende ‘categorie 1’. Als de licentiecommissie van oordeel is dat aanpassing van de prognoses over 2015/16 óók bestraft moet worden, is het einde verhaal. Dat ligt niet voor de hand, aangezien voor hetzelfde vergrijp dan twee keer gestraft wordt, maar de regels zijn daar niet eenduidig over. FC Twente staat bovendien niet bepaald in een goed boekje in Zeist, met een verleden van misleiding en conflict.

FC Twente moet hoe dan ook in de cijfers over het afgelopen half jaar genoeg punten scoren in het financiële-ratingsysteem van de KNVB. De club mag niet achterlopen bij het zelfgeschreven ‘plan van aanpak’ waarlangs de club uit categorie 1 hoopt te komen. Of de financiën toereikend zijn, hangt af van de vraag of de gemeentelijke steun met terugwerkende kracht kan worden verwerkt in de cijfers en of tegenvallers die nog in dat half jaar geboekt moeten worden uitblijven. Betrokkenen zien dat vooralsnog positief in.

Welke gevaren zijn er verder voor het voorbestaan?

FC Twente heeft de problemen rond de Tadic-deal gemeld bij de fiscus, die mee zal kijken bij het onderzoek voor het eventueel opleggen van een naheffing en een boete als blijkt dat middels de hoge vergoeding aan de zaakwaarnemer verkapt loon is betaald aan de speler. Dit kan oplopen tot een miljoenenboete, en dat kan de financiën zodanig onder druk zetten dat FC Twente niet uit ‘categorie 1’ kan kruipen.

Een ander pijnpunt is het crediteurenakkoord, dat rond moet komen alvorens de gemeente garant zal staan voor 32 miljoen euro. Doordat FC Twente van gemeente en KNVB uitstel heeft gekregen, is de vorige deal met financiers verlopen. Er wordt nu opnieuw onderhandeld, onder meer met oud-voorzitter Joop Munsterman en zijn opvolger Aldo van der Laan. Illustratief voor de gegroeide belangenverstrengeling in de voorbije jaren is dat de club nu, vechtend voor zijn voortbestaan, om tafel moet met dezelfde (ex-)bestuurders die verantwoordelijk zijn voor de dreigende ondergang. Zij zijn immers ook financier. Zo wordt hun aansprakelijkheid voor wanbestuur onderhandelbaar. Andersom kan FC Twente dreiging met juridisch stappen gebruiken om meer geld te eisen.

Wat gebeurt er als de licentiecommissie de proflicentie van FC Twente afneemt?

Het faillissement is dan vrijwel onvermijdelijk. De gemeentelijke garantstelling vervalt als de club zijn licentie kwijtraakt. Verplichtingen gekoppeld aan de schulden worden dan ondraaglijk, omdat er geen tv-inkomsten meer zijn en de recette en sponsorinkomsten drastisch zullen dalen. Spelers(contracten) vormen dan belangrijk kapitaal in de afwikkeling door de curator.

Bij een faillissement zakt de club terug naar de vijfde klasse. Alleen als er een vermogende partij instapt, kan FC Twente verder, maar dan wel in de divisie onder de deze zomer nieuw te vormen tweede divisie. Dat is dan het vierde niveau in Nederland. Om terug te keren in de eredivisie moet FC Twente dan drie keer promoveren.

Wat zijn de gevolgen voor de eredivisie?

De deadline voor de halfjaarcijfers over de tweede helft van 2015 is 1 mei. Die dag speelt FC Twente mogelijk zijn voorlopig laatste profwedstrijd, uit bij Ajax. Al kan de eerder geschetste, maar niet te verwachten, ‘dubbele straf’ in het Tadic-dossier al eerder een eind maken aan de proflicentie van de club.

Vermoedelijk wordt hoe dan ook wel een modus gevonden waarin FC Twente het seizoen, dat eindigt met de speelronde op zondag 8 mei, afmaakt om de titelstrijd in de eredivisie niet in de laatste maand te beïnvloeden. De KNVB bestudeert de scenario’s, maar wil nu geen uitspraken doen. Ajax heeft 1 punt tegen FC Twente gehaald, koploper PSV zes punten. Als die resultaten tegen FC Twente worden weggestreept, kan Ajax zich opmaken voor het titelfeest. Misschien wel op 1 mei, in potentie de dag dat FC Twente overlijdt.

    • Bart Hinke