Probeerde de politieman iets te ritselen?

Het OM eist zeventien dagen celstraf tegen een voormalige politieman wegens medeplichtigheid aan een poging tot witwassen. Oud-agent Peter de J. benaderde eind 2014 de opzichter van stadsvilla De Laak in Eindhoven, eigendom van Philips, omdat hij een cd-rom in bezit had met daarop beelden van een schilderij en een antieke klok. Die spullen werden in maart 2014 uit de villa gestolen, het schilderij bleek te zijn gemaakt door een leerling van Rembrandt. De dieven werden niet gepakt.

Volgens de oud-agent valt hem niets te verwijten. Hij had de cd-rom gekregen van beroepscrimineel Toon A., die hij nog kende van vroeger. Toon A. zou die cd-rom gevonden hebben achter de ruitenwissers van zijn auto, en schakelde Peter de J. in om uit te zoeken of de spullen op de beelden gestolen waren.

Als dat zo was, dan wilde Toon A. in contact komen met de verzekeringsmaatschappij, om tegen een vergoeding de gestolen spullen terug te laten bezorgen. Peter de J. zegt in de rechtszaal daar niks mee te maken te hebben. „Ik wilde alleen maar nagaan of het om gestolen spullen ging. Als vriendendienst voor Toon. Ik wil dat de spullen terug komen bij hun eigenaar.” Het OM ziet dat anders. Volgens de officier heeft de oud-agent geprobeerd te achterhalen waar de spullen verzekerd waren. Was dat heling? De uitspraak is over twee weken.