Longreads

Heeft de FBI Apple wel nodig om een iPhone te hacken?

De FBI probeert Apple via de rechter te dwingen toegang te geven tot iPhones van terroristen, maar er zijn methodes denkbaar waarbij Apple niet nodig is, schrijft Wired.

Beeld iStock

Het is dé tweestrijd die Amerika nu bezighoudt. Nee, niet Donald Trump versus Hillary Clinton, maar de FBI tegen Apple. Het federale politiebureau probeert Apple er via de rechter toe te dwingen toegang te verschaffen tot de iPhones van verschillende verdachten, waaronder die van de massaschietpartij in San Bernardino.

Daarbij beroept de FBI zich op een 227-jaar oude wet: de All Writs Act. Voorwaarde is dat er voor de FBI geen enkele andere manier is om de data aan de telefoon te onttrekken dan door de ontwikkelaar te dwingen. Volgens de Amerikaanse techwebsite Wired, die sprak met experts, zijn er echter manieren waarop de FBI zelf in de iPhones zou kunnen komen.

Precedent

Het bureau kan commerciële partijen benaderen. Volgens Wired is in ieder geval de helft van de door de FBI gewilde iPhones zo te kraken. Het van oorsprong Israëlische bedrijf Cellebrite zegt dat het data van vergrendelde iPhones kan halen zonder het besturingssysteem te beschadigen. De telefoon in San Bernardino heeft, helaas voor de FBI, iOS 9, maar veel andere telefoons die het wil bekijken hebben iOS 7. Daar kan Cellebrite mee uit de voeten.

Daarnaast kan de FBI de NSA inschakelen, bekend van de Snowden-onthullingen. De NSA zou een methode hebben om een besturingssysteem op een lager niveau te kraken, waarna er onbeperkt pincodes geprobeerd kunnen worden om het hoofdbesturingssyteem te hacken.

Waarom de FBI daar dan geen gebruik van maakt? Precedentwerking, zeggen experts. Als de rechter het verzoek van de FBI goedkeurt, kunnen techbedrijven gedwongen worden nooddeurtjes in hun software te maken voor de overheid. “They’ve never before claimed such a power,” aldus advocaat Nate Cardozo.

Lees hier het volledige verhaal van Wired: How the Feds Could Get Into iPhones Without Apple’s Help
    • Joram Bolle