Grote belegger dreigt Delta Lloyd met rechter

Aandeelhouder Highfields verhoogt de druk op Delta Lloyd om het plan voor uitgifte van nieuwe aandelen van tafel te krijgen.

Mondriaantoren van Delta Lloyd. Foto Olaf Kraak

De Amerikaanse aandeelhouder Highfields Capital Management overweegt juridische stappen tegen Delta Lloyd. Dat heeft het investeringsfonds donderdag gemeld. De belegger vergroot daarmee de druk op de verzekeraar, waarmee Highfields een conflict heeft over het plan om nieuwe aandelen uit te geven.

Het gaat om een veelvoorkomende procedure bij de Ondernemingskamer van het Gerechtshof Amsterdam, waar geschillen worden beslecht tussen onder andere aandeelhouders en bedrijven. Bij de Ondernemingskamer kan een aandeelhouder een enquête naar wanbeleid eisen.

Highfields heeft donderdag bij Delta Lloyd een formeel bezwaarschrift afgeleverd. Het fonds eist daarin dat een aandeelhoudersvergadering op 16 maart over het plan voorlopig wordt uitgesteld. Dat is een noodzakelijke eerste stap, zonder is een klager niet ontvankelijk. Zo’n stap leidt niet altijd tot een echte procedure, en wordt soms gebruikt om druk uit te oefenen. Highfields waarschuwt dat „vervolgstappen bij de rechter of elders mede zullen afhangen van de reactie van Delta Lloyd […]” op het bezwaarschrift. Het lijkt onwaarschijnlijk dat een eventuele procedure tijdig genoeg komt om het plan (tijdelijk) van tafel te krijgen.

Delta Lloyd wil nieuwe aandelen verkopen om zijn buffers te versterken. Highfields, met een belang van bijna 10 procent de grootste aandeelhouder van Delta Lloyd, vindt dat de verzekeraar financieel te ruim in zijn jas wil zitten. Na een uitgifte van nieuwe aandelen ontvangen beleggers minder dividend per aandeel.

Highfields zette eerder een presentatie online met felle kritiek op de plannen en de oproep aan andere beleggers tegen te stemmen op de geplande vergadering. Highfields beschuldigt het bestuur van wanbeleid.

In een brief aan alle aandeelhouders noemt Delta Lloyd de kritiek donderdag „ongefundeerd”. Aan de argumenten van Highfields waarom een emissie niet nodig zou zijn, liggen „belangrijke misvattingen en willekeurige aannames ten grondslag”. Het bedrijf zegt in een reactie op de nieuwe stap dat er „geen juridische basis is voor uitstel [....]”. Uitstel zou bovendien „slecht” zijn voor beleggers.

    • Chris Hensen