Geweld tegen conductrice op Station Sloterdijk

De overheid heeft recent 10 miljoen euro extra beschikbaar gesteld om geweld tegen OV-personeel te verminderen.

Handboeien bij een service- en veiligheidsmedewerker van de Nederlandse Spoorwegen op het station. Foto Remko de Waal / ANP

Twee jonge vrouwen van 16 en 21 hebben gisteravond een conductrice van de NS mishandeld op Station Sloterdijk. Dat bevestigt een woordvoerder van de NS donderdag.

Een van de vrouwen had geen geldig vervoersbewijs bij zich. Toen de conductrice haar daar op aansprak ontstond er een woordenwisseling die zich voortzette op het perron. Die mondde uiteindelijk uit in fysiek geweld, toen de conductrice tegen een balustrade geduwd werd.

De 62-jarige vrouw liep daarbij blauwe plekken en een gekneusde rib op. Er is aangifte tegen de vrouwen gedaan en ze zijn donderdagochtend voorgeleid. Volgens een woordvoerder van de NS gebeuren dit soort incidenten “helaas wel vaker”. Maar “elk incident is er een teveel”.

Conducteursduo’s

De laatste tijd komen er weer vaker mishandelingen van NS-personeel in het nieuws. Begin februari werd op een regionale spoorlijn tussen Heerlen en Duitsland een conducteur neergestoken door een zwartrijder. Er zijn verschillende veiligheidsmaatregelen genomen sinds vorig jaar. De poortjes op stations zijn dicht, er zijn meer agenten en meer camera’s.

De bonden vonden dat niet genoeg en willen dat er een dubbele bemensing komt op treinen met een verhoogd risico op agressie. De NS reageerde door te zeggen dat dat lastig is vanwege het schuiven met roosters, maar op 11 februari werd aangekondigd dat de NS 200 extra conducteurs gaat werven om aan de vraag van de vakbonden gehoor te kunnen geven.

Daling

De extra conducteurs worden onder meer bekostigd uit een eenmalig potje van 10 miljoen euro dat staatssecretaris Dijksma uitgetrokken heeft om de veiligheid van OV-personeel te vergroten.

Volgens de NS daalde het aantal incidenten van agressie, zowel verbaal als fysiek, tegen treinpersoneel vorig jaar van 774 naar 642. Vakbonden twijfelen aan die lezing. Volgens hen heeft de daling ermee te maken dat medewerkers beledigingen en scheldpartijen niet eens meer melden, uit gewenning.

    • Joram Bolle