FrieslandCampina boekt meer winst

Zuivelgigant FrieslandCampina zag de nettowinst vorig jaar met ruim 13 procent stijgen naar 343 miljoen euro. De melkprijs voor de veehouders bij het concern daalde met 19 procent, naar 34,64 euro per 100 kilo melk.

FrieslandCampina is een grote zuivelcoöperatie, gevormd door melkveehouders in Nederland, België en Duitsland.

Topman Roelof Joosten spreekt in een toelichting op de cijfers van een exceptioneel jaar. Hij verwijst daarbij naar april 2015, toen in Europa de melkquota werden afgeschaft. Boeren mochten daardoor meer melken dan voorheen.

De topman spreekt van een „goede prestatie op een onzekere markt”. FrieslandCampina ontving in 2015 in totaal ruim 10 miljard kilo melk, een toename van 6,4 procent vergeleken met het jaar daarvoor.

In december leidde de wetswijziging tot zo’n hoge toevoer van melk, dat de zuivelcoöperatie meer binnenkreeg dan het kon verwerken. Het bedrijf beloonde daarom boeren die hun melkproductie niet verder opvoerden of zelfs verminderden. Het melkquotum was in 1984 ingevoerd om overproductie van melk in te dammen.

In december werd ook bekend dat de zuivelproducent de komende twee jaar 140 banen schrapt.