Frankrijk waarschuwt voor ‘verplaatsing’ Calais bij Brexit

Volgens de Franse minister van Economie rolt zijn land ook de “rode loper” uit voor bankiers uit Londen.

De Franse minister van Economische Zaken, Emmanuel Macron, waarschuwt de Britten voor een Brexit.
De Franse minister van Economische Zaken, Emmanuel Macron, waarschuwt de Britten voor een Brexit. Foto Thomas Samson/ AFP

De Franse minister van Economie, Emmanuel Macron, heeft het Verenigd Koninkrijk gewaarschuwd voor een ‘Brexit’. Hij liet voorafgaand een Brits-Franse top weten dat Frankrijk het vluchtelingenkamp van Calais kan ‘verplaatsen’ naar de overzijde van het Kanaal. Dit betekent dat Frankrijk een bilaterale overeenkomst met het Verenigd Koninkrijk, bekend als het ‘Le Touquet-verdrag’, kan opzeggen waardoor de Britse immigratiecontrole pas in Engeland plaatsvindt.

In een interview met de Britse krant Financial Times zegt Macron dat een Brexit zeer nadelig gaat uitpakken voor de Brits-Franse relaties. Frankrijk zou ook een “rode loper” zouden uitrollen voor bankiers die Londen ontvluchten wanneer het Verenigd Koninkrijk de Europese Unie verlaat.

Cameron waarschuwde eerder al voor ‘verplaatsing’ Calais

Vorige maand waarschuwde een woordvoerder van de Britse premier David Cameron al dat het vluchtelingenkamp bij Calais naar het Verenigd Koninkrijk zou komen wanneer de Britten in het referendum van 23 juni voor een Brexit zouden stemmen.

Voorstanders van een Brexit reageerden boos over dit soort ‘bangmakerij’. Het ‘Le Touqet-verdrag’ zou niets te maken hebben met de Britse EU-deelname, maar een puur Brits-Frans verdrag zijn.

Dubbele waarschuwing

Daarnaast liet Macron weten dat mensen uit de financiële sector in Londen terugkeren naar Frankrijk wanneer de Britse instellingen hun “paspoortrechten”. verliezen.

“De dag dat onze [bilaterale] relatie uit elkaar valt, dan zijn migranten niet langer in Calais en zal het financiële paspoort niet goed meer werken.”

Dat Frankrijk graag haar financiële specialisten uit Londen terug wil, heeft volgens Financial Times ook te maken met een pijnpunt uit 2012. Toen nodigde Cameron, in reactie op het verhogen van de belastingen in Frankrijk, Franse financiële instellingen uit om zich te vestigen in het Verenigd Koninkrijk.

Bovenop deze dubbele waarschuwing geeft Macron aan dat het verlaten van de EU betekent dat de Britten volledige toegang zullen verliezen tot de Europese interne markt. “Wanneer je de interne markt verlaat, kan je niet meer op dezelfde voorwaarden deelnemen”, aldus de minister.