Opinie

    • Hans Beerekamp

Duitse zenders zitten bovenop matchfixing

Kroongetuige in ‘Wettbetrug im Fußball’ (ARD).

Het was al voetbal wat de klok sloeg in de late editie van het NOS Journaal. De amateurs van VVSB uit Noordwijkerhout waren er niet in geslaagd de bekerfinale te halen, tot verdriet van een mevrouw met paars-gele bril die we al de hele avond in beeld zagen. Er waren nog wat uitslagen, zoals die van het kwalificatieduel voor de Olympische Spelen tussen het Nederlands vrouwenelftal en Zwitserland, maar het ging vooral over niet direct sportief nieuws.

Haalt Fortuna Sittard genoeg geld op om niet failliet te gaan? Zal FC Twente na alle geconstateerde malversaties volgend jaar nog wel bestaan? En is er nu weer een nieuw geval van mogelijke matchfixing in de Eredivisie dat onderzocht dient te worden?

Bron voor die laatste onheilsboodschap was een door de Duitse publieke omroep ARD uitgezonden reportage, getiteld Wettbetrug im Fußball - Milliardengeschäft für die Mafia door onderzoeksjournalist Benjamin Best.

Of het nu doping of omkoping in de sport betreft, de Duitse publieke zenders zitten er bovenop en investeren veel in tegels lichten. In dit geval ging het om een degelijk, maar niet al te spannend vormgegeven onderzoek naar de gang van zaken met verkochte wedstrijden.

Best had een Italiaanse kroongetuige in de uitzending, die wel wilde vertellen hoe je gewenste uitslagen kon regelen en hoe aantrekkelijk de navenante inkomsten waren voor de georganiseerde misdaad om geld wit te wassen. Ook kwam er een gokverslaafde ex-profspeler uit de Bundesliga aan het woord en werd het Londense bureau SportRadar bezocht.

Dat bureau beschikt over zelf ontwikkelde software waarmee direct ongebruikelijk hoge inzetten op wedstijden gesignaleerd kunnen worden, waar ook ter wereld. Verdacht was in januari van dit jaar bijvoorbeeld NEC-Willem II, door de Nijmeegse ploeg met 1-0 gewonnen na een dubieuze penalty. Vooral in Zuid-Duitsland werd op grote schaal op die uitslag ingezet.

De experts leggen uit dat het meestal gaat om triviale potjes, die pas in de laatste minuten beslist worden, bij voorkeur met een toch nog vrij groot aantal doelpunten. Als een scheidsrechter in een op de tien wedstrijden een verdachte strafschop toekent, dan valt dat niet zo heel erg op.

Lang werd in Nederland gedacht dat zulke praktijken hier niet konden voorkomen. Maar de Duitse reportage staat onder meer stil bij een al eerder veroordeelde Nederlandse makelaar in gefabriceerde uitslagen, die als contactpersoon diende.

Het lijkt om een internationaal wijd vertakt probleem te gaan, dus was het van belang dat de reportage ook buiten Duitsland snel bekeken kon worden. Het programma staat (zonder ondertiteling) een week online op daserste.de, met één aanpassing. Wedstrijdbeelden zijn duur, dus die worden online vervangen door een titelkaart met de tekst: „Wegens rechtenkwesties kunnen wij u deze beelden niet op het internet laten zien.”

Heel netjes en adequaat. De NPO zou bij een seconde beeld waar het de rechten niet van had meteen de hele uitzending blokkeren voor gebruik in het buitenland. Dit is beter.

    • Hans Beerekamp