Den Haag gaat samenwerking aan met Buurtzorg

Door de samenwerking behouden alle 612 TSN-medewerkers in Den Haag hun baan.

Een medewerker van Buurtzorg. Foto: Ans Brys

De gemeente Den Haag gaat een samenwerking aan met Buurtzorg Nederland. De zorginstelling neemt alle activiteiten van het noodlijdende TSN Thuiszorg over, zo maakten zorgwethouder Karsten Klein en Buurtzorg-oprichter Jos de Blok donderdag bekend.

Door de samenwerking behouden alle 612 TSN-medewerkers in Den Haag hun baan. Zij behouden hun salaris en arbeidsvoorwaarden. In sommige gevallen gaan medewerkers zelfs in loon omhoog.

Volgens de gemeente is dat mogelijk, omdat Den Haag de landelijke bezuinigingen van veertig procent op de zorg heeft teruggedraaid en op een andere manier gecompenseerd heeft. Daarom kan patiënten de zorg geboden worden die ze nodig hebben, laat de gemeente aan ANP weten:

„Verder wil de gemeente ruimte geven aan meer kleinschaligheid en wijkgebonden ondersteuning.”

De zeven ton die Buurtzorg aanvankelijk vroeg om bij te leggen bij een eventuele samenwerking, betaalt Den Haag niet.

Uitstel van Betaling

TSN kreeg eind november uitstel van betaling. De thuiszorgorganisatie is in meer dan 300 gemeenten actief en heeft 40.000 cliënten. Volgens TSN zijn gemeenten veel minder bereid te betalen voor thuiszorg dan dat de onderneming volgens de cao moet betalen. De rechter verbood TSN een loonsverlaging door te voeren voor 4.300 TSN-medewerkers, waardoor het bedrijf in financiële problemen kwam.

Eerder wezen andere grote steden als Utrecht en Apeldoorn het voorstel van Buurtzorg af en zij kozen voor andere partners. Utrecht zag van een samenwerking af, vanwege de transitievergoeding die gemeenten betalen aan de stichting die Buurtzorg speciaal voor de redding opricht (Stichting Familiehulp). De totale vergoeding is geraamd op 5,7 miljoen euro; Utrecht zou daarvan 60.000 euro moeten bijdragen.

De 3.000 ouderen en gehandicapten van TSN Thuiszorg die in de gemeente Den Haag wonen gaan op 25 april over naar Buurtzorg.

    • Maarten Back