Opinie

    • Sam de Voogt

De Thuiskok: Fregola met mosselen en chorizo

illustratie jet peters

Deze warme salade is volgens Matt Wilkinson, auteur van Simpele Seizoenssalades, een bijgerecht, maar wat mij betreft kan je hem ook zo, in iets grotere porties, serveren als hoofdgerecht. Het zout van de chorizo, het pepertje van de harissa en de zilte mosselen gaan fijn samen met de knapperige beetgare fregola, ook wel Sardijnse couscous (of pasta) genoemd.

Breng een pan water aan de kook. Strooi de fregola erin en kook in 7-8 minuten beetgaar. Giet af, doe in een kom en zet weg. Zet een ruime pan op middelhoog vuur. Doe de olijfolie erin en bak daarin de chorizo, wortel en selderij 5-6 minuten. Zet het vuur hoger en bak het mengsel al roerend nog 1 minuut.

Doe nu de mosselen erbij, leg de deksel op de pan en kook de mosselen 3-5 minuten tot alle schelpen openstaan. Schep de mosselen eruit en gooi de exemplaren die niet open zijn gegaan weg. Roer de harissa door het mengsel in de pan en bak nog eens 1-2 minuten, of tot het mengsel is ingekookt tot de consistentie van een saus. Neem van het vuur, giet over de fregola en meng goed. Doe de mosselen en het merendeel van de peterselie erbij. Schep op een mooie schaal, bestrooi met de resterende peterselie, druppel er nog wat olijfolie over en serveer.

    • Sam de Voogt