Curator Perry Sport start rechtszaak tegen banken

Banken eigenen zich de omzet van de winkels toe.

De 58 winkels van Perry Sport zijn failliet.
De 58 winkels van Perry Sport zijn failliet. Foto ANP

De curator van Perry Sport en Aktiesport spant een kort geding aan tegen de vier banken van het failliete sportwinkelconcern. Dat zegt curator Toni van Hees. Volgens Van Hees gaat alle verkoopopbrengst van de sportwinkels nu onterecht naar deze vier banken: Rabobank, ING, Deutsche Bank en de Bank of America Merrill Lynch.

Tegelijkertijd hebben de 2.500 werknemers van het moederbedrijf van Perry Sport en Aktiesport nog steeds geen salaris gekregen over de maand februari, maakte Van Hees woensdag bekend. „De banken hebben juist één dag voordat de salarisbetalingen dienden plaats te vinden het krediet opgezegd en alle rekeningen geblokkeerd.”

Alle zelfstandige vestigingen van Perry Sport (58) en Aktiesport (131) zijn nog gewoon open. „Alle werknemers zetten zich heel erg in en zijn loyaal aan het werk”, aldus de curator. De salarisbetaling had al vorige week moeten plaatsvinden. Sommige werknemers hebben geen geld meer „om met de bus naar het werk te komen”, zegt Van Hees. „De volledige winkelopbrengst waar die mensen voor werken, gaat naar de banken.”

Sportwinkelketen Unlimited Sports Group (USG) ging vorige week failliet. Na een faillissement betaalt uitkeringsinstantie UWV de salarissen van werknemers zes weken door, maar het heeft enkele weken nodig om met deze betaling te beginnen. De banken hebben aangeboden de salarissen voor te schieten, onder de voorwaarde dat het UWV dat geld later terugbetaalt. Maar dat laat de wet niet toe volgens het UWV, zegt Van Hees.

Pandrecht

Van Hees vindt dat een deel van de omzet die de failliete sportwinkels nu maken naar de boedel zou moeten vloeien. De vier banken zijn het daar echter niet mee eens. Zij hebben namelijk een zogeheten pandrecht op een deel van de voorraden van alle winkels van USG.

Volgens Van Hees betekent dat echter niet dat ze daarmee ook recht hebben op de gehele verkoopopbrengst. De waarde van de voorraad in de winkel is namelijk lager dan de verkoopopbrengst als die spullen in de winkel worden verkocht. Volgens Van Hees hebben de banken „hooguit” recht op de inkoopwaarde van de voorraad.

Rabobank, leider van het bankenconsortium, wil geen commentaar geven. „We gaan niet in op lopende zaken”, zegt een woordvoerder.

Van Hees werkt momenteel aan een doorstart van USG. Hij wil de grootste USG-ketens, Perry Sport en Aktiesport, het liefst in één deal verkopen. Dat is volgens hem het beste voor de werkgelegenheid en voor andere betrokkenen.