Aantal daklozen in zes jaar driekwart hoger

Zo’n 31.000 mensen in Nederland waren vorig jaar dakloos, 13.000 meer dan in 2009. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) donderdag. Opvallend is de snelle stijging van het aantal mensen ‘zonder vaste woonplek’ van niet-westerse herkomst. Dat is sinds 2009 verdubbeld. Het CBS geeft geen oorzaak van de snelle toename van daklozen. Vermoedelijk is er verband met de economische crisis. Het aantal daklozen steeg het sterkst in 2009 en 2010, in de eerste jaren van de malaise. Ook kunnen bezuinigingen op de geestelijke gezondheidszorg een rol spelen. De daklozen zijn vooral mannen, ruim 25.000. 43 procent van de daklozen was vorig jaar van niet-westerse herkomst. Zij trekken vooral naar de de vier grote steden. In de CBS-cijfers zijn geen illegalen opgenomen. (NRC)