Media

Brazilië gaat onderzoek doen naar McDonald’s

Foto AP

Een federale aanklager in Brazilië is donderdag een strafrechtelijk onderzoek gestart naar McDonald’s en de Latijns-Amerikaanse eigenaar van de franchise, Arcos Dorados Holdings, op verdenking van “fiscale en economische misdrijven”. Dat bericht de New York Times.

De bedrijven zouden niet voldaan hebben aan de fiscale en andere wetten in Brazilië, en mogelijk de franchisewet van het land geschonden hebben. Onder de mogelijke schendingen van het belastingrecht vallen beschuldigingen van Braziliaanse vakbonden dat Arcos steekpenningen betaalde aan ambtenaren in ruil voor gunsten van de Braziliaanse belastingdienst.

Ook zal onderzocht worden of Arcos in 2002 steekpenningen betaalde aan ambtenaren om ervoor te zorgen dat er minder belasting betaald hoefde te worden.

Snapchat haalt voor 175 miljoen dollar aan nieuwe investeringen op

De smartphone-app Snapchat heeft met een nieuwe investeringsronde 175 miljoen Amerikaanse dollar opgehaald. Dat meldt The Wall Street Journal.

De nieuwe investering maakt deel uit van een investeringsronde die Snapchat vorig jaar startte. De foto- en videoberichtenapp is daarmee net als vorig jaar 16 miljard dollar waard.

Volgens de krant is het feit dat Snapchat niet boven de waardering van 16 miljard van vorig jaar uit weet te komen een teken dat investeerders minder positief zijn over de vooruitzichten van het bedrijf. Vooral beleggingsfondsen hebben hun investeringen in start-ups flink terug geschroefd: in het vierde kwartaal van 2015 werd door deze fondsen 10 nieuwe investeringen in startups gedaan, in het tweede kwartaal van vorig jaar lag dit aantal nog op 32.

Facebook mag pseudoniemen verbieden

Facebooken onder een pseudoniem mag in Duitsland niet. Een Duitse rechter heeft het sociale media netwerk in het gelijk gesteld in een zaak die een vrouw uit Hamburg afgelopen zomer tegen Facebook aangespannen had. Dat schrijft The Guardian.

De vrouw was naar de rechter gestapt omdat Facebook haar account had geblokkeerd omdat ze een pseudoniem gebruikte en haar identiteitsbewijs wilde zien. De site veranderde daarop haar gebruikersnaam in haar echte naam. De vrouw claimde daarop dat haar privacy in het geding was. Een Duitse privacy waakhond gaf haar daarin gelijk, maar de rechter is het daar nu dus niet mee eens.