Braziliaanse economie zakt verder weg in recessie

Het land kampt met een inflatie van ongeveer tien procent en de hoogste werkloosheid in tientallen jaren.

Protesten tegen de bezuinigingen met een opblaaspop van president Rousseff.
Protesten tegen de bezuinigingen met een opblaaspop van president Rousseff. Foto Reuters / Ueslei Marcelino

De Braziliaanse economie is in 2015 met 3,8 procent gekrompen, zo blijkt uit cijfers van het overheidsinstituut voor de statistiek, IBGE. De afgelopen 25 jaar had de economie in het land niet met zulke negatieve cijfers te maken.

Brazilië is in diepe recessie door onder meer de dalende prijzen van grondstoffen. Het land leunt veel op de handel in grondstoffen zo zei economisch analist Igácio Crespo eerder tegen NRC. Het gevolg is dat als de economische groei in een ander land waar Brazilië veel zaken meedoet minder groot is, zoals dat in China nu het geval is, de mijnbouw in Brazilië dat direct voelt.

Daarnaast kampt het land met een inflatie van ongeveer tien procent en de hoogste werkloosheid in tientallen jaren. Ook heeft de val van de munteenheid in Brazilië, de real, direct gevolgen voor de economische daling. Het afgelopen jaar verloor de real vijftig procent van zijn waarde ten opzichte van de dollar. Daardoor kreeg de export wel een duwtje in de rug en steeg met 6,1 procent, maar daalde de import van goederen met ruim 14 procent.

Junkstatus

Kredietbeoordelaars als Fitch en Standard & Poor’s gaven Brazilië vorig jaar de junkstatus. Met zo’n dergelijke waardering wordt het voor de overheid van een land een stuk duurder om geld te lenen en trekken veel investeerders hun geld terug. En dat blijkt ook te zijn gebeurd. In 2015 werden de investeringsplannen in Brazilië met 14 procent teruggedraaid en verloren 1 miljoen mensen hun baan.

Virene Matesco, een professor van de Fundacao Getulio Vargas universiteit in Brazilië laat tegenover persbureau AP weten dat het een slechte zaak is als een land gaat bezuinigingen op investeringsplannen.

“Niet meer investeren in een land is het slechtste wat je kunt doen. In principe ben je dan de toekomst van een land aan het afbreken.”