Boze aandeelhouder vergroot druk op Delta Lloyd

Highfields Capital Management overweegt juridische stappen en vergroot zo opnieuw de druk in een conflict over een plan van Delta Lloyd om nieuwe aandelen uit te geven.

Het hoofdkantoor van Delta Lloyd. Koen van Weel/ANP

De boze Amerikaanse aandeelhouder Highfields Capital Management overweegt juridische stappen te nemen tegen Delta Lloyd. De belegger vergroot daarmee opnieuw de druk op de verzekeraar, waarmee het een conflict heeft over een omstreden plan om nieuwe aandelen uit te geven.

Het voornemen blijkt uit het persbericht dat het investeringsfonds donderdag heeft verspreid. Het gaat om een veelvoorkomende procedure bij de Ondernemingskamer van het Gerechtshof Amsterdam, waar geschillen worden beslecht tussen onder andere aandeelhouders en bedrijven. Bij de Ondernemingskamer kan een aandeelhouder een enquête naar wanbeleid eisen.

Highfields heeft vandaag een formeel bezwaarschrift bij Delta Lloyd afgeleverd tegen het plan. Het eist daarin dat een aandeelhoudersvergadering op 16 maart over het plan voorlopig wordt uitgesteld. Dat is een noodzakelijke eerste stap, zonder is een klager niet ontvankelijk. Zo’n stap leidt lang niet altijd tot een echte procedure, en wordt soms gebruikt om druk uit te oefenen. Highfields waarschuwt dat “vervolgstappen bij de rechter of elders mede zullen afhangen van de reactie van Delta Lloyd [...]” op het bezwaarschrift.

Delta Lloyd wil voor 650 miljoen euro aan nieuwe aandelen gaan verkopen om haar buffers te versterken. Highfields, met een belang van bijna 10 procent de grootste aandeelhouder van Delta Lloyd, vindt dat de verzekeraar te ruim in zijn ‘kapitaaljasje’ wil zitten. Na een uitgifte van nieuwe aandelen ontvangen beleggers minder dividend per aandeel.

Confrontatie

Highfields ging dinsdag hard de confrontatie aan met Delta Lloyd. Het zette een presentatie op internet waarin het gehakt maakt van de plannen en het andere beleggers oproept tegen te stemmen op een vergadering op 16 maart. Highfields beschuldigt het bestuur van wanbeleid.

Delta Lloyd reageerde vanochtend op die actie van Highfields. In een openbare brief aan alle aandeelhouders noemen het bestuur en de raad van commissarissen de kritiek ‘ongefundeerd’. Aan de argumenten die Highfields naar voren brengt waarom een emissie niet nodig is, liggen “belangrijke misvattingen en willekeurige aannames ten grondslag”.

Delta Lloyd is de afgelopen maanden een speelbal op de beurs geworden. Ook andere aandeelhouders verzetten zich tegen de plannen. Of een eventuele procedure op tijd genoeg zal zijn om de plannen (tijdelijk) van tafel te krijgen, is onduidelijk.

    • Chris Hensen