Boekhandelaren verkiezen roman Alex Boogers tot beste boek van 2015

De Boekhandelsprijs is een recente prijs waarmee Nederlandse boekhandelaren een ten onrechte vergeten boek willen promoten.

Schrijver Alex Boogers heeft de Boekhandelsprijs 2016 gewonnen, de vorig jaar opgerichte prijs voor het boek dat volgens de Nederlandse boekhandelaar ten onrechte onderbelicht is gebleven. Dat meldt de organisatie in een persbericht.

De Boekhandelsprijs is een initiatief van oud DWDD-boekpanellid Gerda Aukes. Zij wil met de prijs een Nederlands equivalent creëren van de Duitse Freidenspreis en de Amerikaanse National Book Award, belangrijke literatuurprijzen van boekhandelaren.

Dit jaar stemden medewerkers van meer dan 100 boekhandels op hun favoriete roman van 2015, het overgrote deel dus op Boogers. Over diens Alleen voor de goden, een roman over onmondige Rotterdamse white trash, schreef recensent Thomas de Veen in NRC: ‘Alleen voor de goden is misschien geen voer voor fijnproevers, maar de zeggingskracht is groot.’ De prijs ging vorig jaar naar Jaap Robben, voor zijn roman Birk.