ING wil na zeven jaar beloningen van commissarissen flink verhogen

ING wil de beloningen van zijn commissarissen verhogen. Dat blijkt uit het jaarverslag dat de bank woensdag publiceerde. Het is volgens de bank na zeven jaar tijd het beloningsbeleid te wijzigen voor zijn commissarissen. De complexiteit van het werk zou zijn toegenomen.

De aandeelhouders van ING moeten het nieuwe beloningsbeleid nog goedkeuren. Als dat gebeurt, krijgt de voorzitter van de commissarissen vanaf 2016 een jaarvergoeding van 125.000 euro. Dat is nu 75.000 euro. De vicevoorzitter gaat er 30.000 euro op vooruit en krijgt vanaf volgend jaar 95.000 euro. De vergoedingen van de andere commissarissen stijgen van 45.000 naar 70.000 euro. In de raad van commissarissen van ING zitten acht personen, onder leiding van voormalig Shellbaas Jeroen van der Veer.

De commissarissen die deel uitmaken van de zogeheten auditcommissie, die onder meer toeziet op goede financiële verslaggeving door de raad van bestuur, krijgen daar volgens de nieuwe plannen voortaan 10.000 euro per jaar extra voor. Dat was 6.000 euro. De extra beloning voor de voorzitter van deze commissie gaat van 8.000 euro naar 20.000 euro.

ING stelt verder voor om in 2016 het salaris van de raad van bestuur met 2 procent te verhogen. Topman Ralph Hamers kreeg over 2015 een basissalaris van iets meer dan 1,6 miljoen euro.

Nederlandse bankierssalarissen zijn internationaal vergeleken laag. Maar CNV Vakmensen zei woensdag tegen ANP dat ING „het beeld van graaiers” in stand houdt. (ANP, NRC)