Nederlander (95) krijgt compensatie van Japan

Op zijn 95ste heeft de Nederlander Willy Buchel alsnog een schadevergoeding van de Japanners weten te krijgen. Op 9 augustus 1945 bevond Buchel zich namelijk door toedoen van de Japanners in een krijgsgevangenenkamp op slechts 1,7 kilometer van de plek in de stad Nagasaki waar de Amerikanen een atoombom lieten vallen.

Sindsdien heeft Buchel zich altijd zorgen gemaakt of hij ook zou komen te overlijden als gevolg van de radioactieve straling waaraan hij was blootgesteld. Als gevolg van de bom in Nagasaki kwamen 70.000 mensen om het leven.

Het is voor het eerst dat een buitenlander een dergelijke vergoeding toegewezen heeft gekregen van een Japanse rechter. Hij had daarover vorig jaar een procedure aangespannen. Om een grote som gaat het niet. Buchel krijgt 1,1 miljoen yen (8.800 euro). Mogelijk kunnen ook andere voormalige buitenlandse krijgsgevangenen van dit precedent profiteren, opperde zijn advocaat dinsdag.

Buchel keerde in 1950 terug naar Nederland en liep daardoor de zorg mis die veel andere overlevenden van het bombardement van Nagasaki en Hiroshima, de andere stad waar een kernbom op werd gegooid, ontvingen. Tot 2003 waren buitenlanders uitgesloten van de medische zorg die Japanners wel kregen.

Buchel was op Java gevangen genomen en werd in april 1943 overgebracht naar het kamp in Nagasaki.